Početna aktuelnosti Kako će izgledati početak nove školske godine?

Kako će izgledati početak nove školske godine?

449
0
Podijeli

U Živinicama je danas održan sastanak direktora osnovnih i srednjih škola sa područja Živinica, Banovića i Kladnja sa predstavnicima ministarstva obrazovanja i nauke i Pedagoškim zavodom TK-a .

Ovom prilikom bilo je govora o Odlukama koje su donesene a vezano za organizaciju nastave u novoj školskoj godini .

Učenici na području TK-a umjesto 1.septembra u školske klupe će sjesti 7.septembra .

Pomjeranje datuma o početku nove školske godine prouzrokovala je epidemiološka situacija sa korona virusom.

Resorno kantonalno ministarstvo je uz preporuke Kriznih štabova donijelo Odluku da na području TK-a učenici nižih razreda  u školske klupe sjednu 7.septembra  kao i učenici prvih razreda srednjih škola, dok će učenici od 5. do 9. razreda osnovnih i 2. do 4. razreda srednjih škola sa nastavom početi od 14. septembra.

Ministrica obrazovanja i nauke TK Fahreta Brašnjić,  ističe da su već sada poduzete sve potrebne mjere za početak nastave .

˝Mi već možemo reći da smo spremni za početak nove škoslke godine, da smo nabavili dovoljno maski  i zaposlenicima i svim učenicima na području Tuzlanskog kantona.Obezbijedili smo i dovoljne količine dezinfekcionih sredstava. Tako da evo u ovim okolnostima u kojima počinje nova škosla godina, mislimo da smo se poprilično dobro organizovali˝, kazala je na današnjem sastanku ministrica za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona Fahreta Brašnjić.

To svakako potvrđuju i konstruktivni sastanci koji su ovih dana održani sa direktorima osnovnih i srednjih škola Tk- a, a jedan takav je danas i u Živinicama, dodala je ministrica, te naglasila, da je ovakav početak nastava u ovim okolnostima nešto što je svima novo, ali da je važno da postoji saradnja i razumijevanje između svih aktera uključenih u proces obrazovanja u Tuzlanskom kantonu.

Nastava za sve učenike će se odvijati u grupama ukoliko razred broji 16 i više učenika, s tim da će škole imati mogućnost da, ukoliko imaju manji broj učenika, a učionički prostor nije dovoljno velik kako bi se osigurale sve propisane mjere, da i oni formiraju grupe. U svakoj grupi će biti najviše 15 učenika.

Nastava za učenike nižih razreda će trajati maksimalno 120 minuta.

Nakon čega će uslijediti polusatna pauza za dezinfekciju i provjetravanje učionica, a onda će nastavnik razredne nastave dočekati drugu drupu učenika istog odjeljenja.

Velikog odmora neće biti, izuzev kratkog odlaska do toaleta.

Učenici od 5. do 9. razreda osnovne škole i od 2. do četvrtog razreda srednje škole radit će u grupama po sistemu da je jedna grupa učenika jednu sedmicu u školi, a drugu sedmicu online.

Preporuke koje su date školama jesu,  i da svi nose maske ,izuzev učenika mlađih od 11 godina, i to  na času, dok ih izvan učionice trebaju nositi SVI.

Jesu li na  preporuke i smjernice koje su date od predstavnika resornog ministarstva i Pedagoškog zavoda TK-a spremne odgovoriti osnovne i srednje škola u Živinicama pitali smo predsjednicu Aktiva direktora osnovnih škola Živinice Amelu Mehmedović  i direktora MSŠ Osmana Havušića .

Više poslušajte u izjavama u Info bloku u 18:30…

Obzirom , da će nova školska godina početi u tri datuma, 7.14 i 21. septembra ,sve detalje o rasporedima rada zaposlenici, učenici i roditelji će dobiti blagovremeno, putem medija i sastanaka koji će biti održani naredne sedmice.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje