Početna aktuelnosti Kluba za traženje posla Živinice -prilika nezaposlenim u pronalasku zaposlenja

Kluba za traženje posla Živinice -prilika nezaposlenim u pronalasku zaposlenja

439
0
Podijeli

Služba za zapošljavanje TK već 2015.godine potpisala je Memorandum o saradnji i realizaciji ˝Reformskog paketa ˝ sa Projektom zapošljavanja mladih – YEP od kada su zajedničkim naporima uspjeli rekonstruisati veći broj biroa na Kantonu, a među njima je i biro Živinice koji je ujedno i  jedini koji je uspio dobiti rekonstrukciju od temlja do krova.

Nakon rekonstrukcije objekta, živinička služba za zapošljavanje,  danas posjeduje moderno uređene prostorije, tehničku opremu i zaposlenike sa razvijenim vještinama pružanja savjeta za kvalitetno i brzo traženje zaposlenja.

Klub za traženje posla u Živinicama aktivno djeluje već nekoliko mjeseci i do sada je mnogim osoba pomogao u pronalasku posla.

Više od 80.000 nezaposlenih osoba na evidenciji Službe za zapošljanje TK jasan su alarm za cjelokupno društvo. Od tog broja oko 47.000 je žena, a među nezaposlenim najviše je kvalifikovanih radnika, zatim nekvalifikovanih i osoba sa srednjom stručnom spremom.

Ovu tužnu bosanskohercegovačku stvarnost dodatno otežava podatak da je među nezaposlenim veliki broj mladih koji ne mogu da zasnuju radni odnos – čekajući i po nekoliko godina za prvi posao.

Međutim, na području Grada Živinica broj nezaposlenih posljednjih godina se polako smanjuje, pa je tako krajem prošle godine taj broj bio 11.100, da bi u prvim mjesecima ove godine taj broj se smanjio za 500 osoba.

Smanjenju broj nezaposlenih velikim dijelom doprinijelo  je otvaranje Klub za traženje posla, kazao nam je šef Biro za zapošljavanje Živinice Amir Selimović.

U našem gradu Klub postoji već nekoliko mjeseci i   do sada je kroz obuku prošao veliki broj ljudi, naročito onih koji su tek završili svoje srednjoškolsko obrazovanje, istakla je voditeljica Kluba za traženje posla Fatima Budić, koja je dodala da je kroz Klub do sada prošlo oko 100 osoba .

Polaznici tokom Kluba dobijaju instrukcije o pisanju CV-a, pripremaju se za razgovor sa poslodavcem, i međusobno razmjenjuju iskustva.

Da su mladi prepoznali važnost ove mjere pokazuje i njihov dosadašnji odziv i ozbiljnost sa kojom pristupaju Klubu za traženje posla, priča nam voditeljica Kluba za traženje posla .

Više u prilogu…

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje