Početna aktuelnosti Kvalitetan rasad -investicija za količinu prinosa u povrtlarstvu

Kvalitetan rasad -investicija za količinu prinosa u povrtlarstvu

81
0
Podijeli

Kraj aprila i početak maja je vrijeme za sjetvu i sadnju značajnih povrtlarskih kultura na otvorenom , među kojima su  između ostalog i paprika i paradajz.

Danas se za razliku od ranijih godina na tržištu u vrtnim centrima, na pijacama, pa čak i na privremenim prodajnim mjestima, može nabaviti veliki izbor rasada povrća.

Izbor vrsta sve je  veći, jer ima sve više specijaliziranih proizvođača rasada.

Kada je u pitanju rasad, veoma je važno da je “stasit”, a ne istegnut i nježan, da ima nekoliko zdravih listova, a prije svega da mu je korijen dobro razvijen i zdrav, otkriva za našu TV poljoprivrednik Ferid Čaušević.

Osim što je važno dobro pripremiti tlo, nabaviti organsko gnojivo, prikladan alat, najvažniji za uspjeh u uzgoju je rasad, posebno njegov kvalitet.

Ferida Čauševića iz Bašigovaca  proizvodnjom rasada bavi skoro 20 godina i stiče da je kavlitet prizvoda koje nudi na prvo mjestu.

Njegovi plastenici i ove godine su bogati raznovrsnom ponudom povrtlarskih kultura, od nekoliko vrsta paradjza i paprike do lubenice, krastavca i tikvice.

S obzirom na to da je ovaj prilog namijenjen, prije svega, povrtlarima amaterima koji sade manje količine rasada, naš sagovornik pojašnjava kako i na koji način treba izvršiti sadnju  istog kako bi prinosi bili dobri.

Više u izjavi u Info bloku od 18:30h…

U cilju ispravnog zasada povrtlarskih kultura i ostvarivanja dobrih prinosa  , Čaušević poručuje povrtlarima , da bez obzira da li kupili rasad kod njega ili ne, uvijek je dostupan svima za savjete.

I za kraj, ne zaboravite!

Rasađivanje paprike i paradajza obavlja se kad su temperature zemljišta i vazduha ustaljene na 15 stepeni.

Kako je paprika toploljubiva vrsta, može se sačekati i toplije vrijeme, kada je zemljište bolje zagrijano. Ako se rasađivanje obavi u hladnijem zemljištu, korijen se slabije razvija, a listovi žute.

Kasno rasađivanje dovodi do toga da plodovi koji se beru u fiziološkoj zrelosti, ne sazrijevaju u tom periodu, poručuje naš sagovornik.

Dijana Svrakić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje