Početna aktuelnosti Lilanje u Petrovićima, Mjesna zajednica Gornje Živinice

Lilanje u Petrovićima, Mjesna zajednica Gornje Živinice

146
0
Podijeli

Sinoć je u zaseoku Petrovići u mjesnoj zajednici Gornje Živinice održana tradicionalna manifestacija lilanja, koja se organizira u povodu katoličkog blagdana Svetog Ilije, zaštitnika od vatre i groma.

Na ovu manifestaciju, osim mještana, pristigao je veliki broj građana iz dijaspore koji na ovaj način održavaju vezu sa zavičajem i prisjećaju se mladalačkih dana.

Pripreme za lilanje traju nekoliko mjeseci.

Najvažnije je pronaći divlju trešnju, oguliti njenu koru i osušiti.

Tako pripremljena kora divlje trešnje vezuje se za drveni štap i u večernjim satima počinje lilanje u kojem učestvuju djeca do 15 godina.

Kada se zapali vatra djeca govore različite slogane.

Recimo: „Gori lila uoči Ilina, baba daj mi sira.“

Sveti Ilija je zaštitnik od vatre i groma, a upravo ovaj period karakterističan je za takve vremenske nepogode.

Pored lilanja, kao glavnog događaja, u Petrovićima je priređeno i nekoliko drugih zabavno-sportskih sadržaja a to je sve omogućio Mijo Filipović, inače, u živiničkom kraju poznat kao vrstan animator i organizator različitih manifestacija koje privlače veliki broj ljudi.

Ovogodišnje lilanje u Petrovićima privuklo je veliki broj ljudi iz ovog mjesta, ali i iz šire okoline kao i značajan broj živiničana iz dijaspore koji su svoj odmor upotpunili jednom lijepom tradicijom i narodnim običajem koji nastavlja živjeti i doživljava i svojevrsnu renesansu jer ova manifestacija je ponovo sve posjećenija.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje