Početna aktuelnosti Lokalni izbori 2024.

Lokalni izbori 2024.

161
0
Podijeli

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine 8. maja je na 21. sjednici donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2024. godine.

Izbori će se održati u nedjelju, 06. oktobra.

Izbori su raspisani za: 58 općinskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 53 skupštine općina u Republici Srpskoj, 111 načelnika općina u Bosni i Hercegovini, 21 gradsko vijeće u Federaciji Bosne i Hercegovine, 10 skupština gradova u Republici Srpskoj, 31 gradonačelnik u Bosni i Hercegovini i Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Zagarantirana mjesta za pripadnike nacionalnih manjina predviđena su u 21 općini za 23 kandidata. Na ovim Lokalnim izborima biti će izabrano 3200 vijećnika/odbornika  i 142 gradonačelnika/ načelnika.

Procjena je da će Lokalni izbori u BiH 2024. godine koštati oko 19.000.000 KM.

Centralna izborna komisija BiH usvojila je Odluku zaključivanju Centralnog biračkog spiska sa stanjem na dan 07.05.2024. godine u 24:00 sati prema kojoj je u Centralni birački spisak upisano 3.406.088  birača.

Državljani BiH koji su u inostranstvu, ukoliko se žele prijaviti da glasaju iz inostranstva potrebno je da podnesu svoju prijavu za glasanje izvan BiH na zvaničnoj internet stranici Centralne izborne komisije BiH od dana raspisivanja izbora do 23.07.2024. godine do 24:00 sata. Državljani BiH koji su se prijavili da glasaju izvan BiH na prošlim Općim izborima putem portala e- Izbori, potrebno je da potvrde svoju prijavu, dopune eventualne izmjene ako ih je bilo i dostave potrebnu dokumentaciju.

Centralna izborna komisija BiH usvojila je i Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti prema kojem od 09. do 24. maja 2024. godine se podnose prijave za ovjeru učešća na izborima za političke stranke i nezavisne kandidate.

Ističemo, prijava za ovjeru političkog subjekta, kao i prijave kandidata i kandidatskih listi, podnose se isključivo elektronski, putem on-line portala Centralne izborne komisije BiH „e-izbori“. Pristup online portalu se ostvaruje korištenjem bilo kojeg internet-pretraživača koristeći adresu izbornog portala Centralne izborne komisije BiH ( https://eizbori.izbori.ba ).

Za otvaranje korisničkog naloga i pristupa on-line portalu e-Izbori politički subjekt dužan je podnijeti pisani zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji BiH, a koji je dostupan na internet stranici Centralne izborne komisije BiH  www.izbori.ba , koji se dostavlja putem e maila: politicki.subjekti@izbori.ba .

Da bi se ovjerili za učešće na izborima, politička stranka ili nezavisni kandidat moraju podnijeti Centralnoj izbornoj komisiji BiH prijavu za učestvovanje na izborima, koja sadrži najmanje:

  1. 100 potpisa birača upisanih u Centralni birački spisak za izbore za općinsko vijeće, odnosno skupštinu općine i za načelnika općine, u općini u kojoj broj birača upisanih u Centralni birački spisak na dan raspisivanja izbora nije bio veći od 10.000 birača, ili
  1. 200 potpisa za izbore u općini u kojoj je ovaj broj bio veći od 10.000 birača upisanih u Centralni birački spisak;
  1. pet % potpisa birača upisanih u Centralni birački spisak za izbore za općinsko vijeće, odnosno skupštinu općine i za načelnika općine, u općini u kojoj broj birača upisanih u Centralni birački spisak na dan raspisivanja izbora nije bio veći od 1000 birača upisanih u Centralni birački spisak.

Politička stranka i nezavisni kandidat, oslobođeni su obaveze prikupljanja potpisa podrške za načelnika, odnosno gradonačelnika i u općinskom vijeću, skupštini općine, skupštini grada i gradskom vijeću ukoliko imaju nosioca mandata načelnika odnosno gradonačelnika ili nosioca mandata u općinskom vijeću, skupštini općine, skupštini grada i gradskom vijeću za koji se podnosi prijava. Ako je mandat osvojila koalicija ili lista nezavisnih kandidata na Lokalnim izborima 2020. godine, smatra se da je svaka politička stranka članica te koalicije ili svaki nezavisni kandidat na listi nezavisnih kandidata osvojio mandat i oslobođeni su obaveze prikuplјanja potpisa podrške.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje