Početna aktuelnosti Međunarodni dan sestrinstva

Međunarodni dan sestrinstva

129
0
Podijeli

Bez njih bi naš oporavak i liječenje bio nemoguć. Medicinske sestre i tehničari su jedna od najvažnijih karika svakog zdravstvenog lanca. Upravo njima u čast, svaki 12 Maj se obilježava kao svjetski dan medicinskih sestara i tehničara.

Svake godine se simbolično na dan rođenja engleske sestre Florence Nightingale obilježava Međunarodni dan medicinskih sestara. Vjeruje se da je Florence bila zečetnik modernog sestrinstva u svijetu.

Uvela je nove metode liječenja i njege pacijenata, kao i dodatno obrazovanje za sestre i tehničare. Cijeli svoj život je posvetila unaprijeđenju prava sestara, a posebno onih koji svoju dužnost obavljaju u teškim uvjetima, na ratištima, u širomašnim zemljama ili zemljama pogođenim prirodnim katastrofama.

Posao medicinske sestre već 28.godina obavlja Edita Hrustemović koja je medicinsku školu završila 1989.godine diplomirana je medicinska sestra i magistar sestrinstva.

Edita je isključiva u jednom da moze ponovo birati profesiju nikada ne bi mijenjala! (Više u info blok-u)

U trenutku kada smo suočeni s pandemijom, iskrena podrška ide svim profesionalcima u zdravstvenom sistemu koji neumorno rade na suzbijanju korona virusa. Na prvom mjestu su zdravstveni radnici, a posebno medicinske sestre-tehničari svih profila i nivoa obrazovanja koji oboljelima pružaju potrebnu zdravstvenu njegu u posebnim uslovima i okolnostima.

Neprospavane noći, radni vikendi i cjelodnevne smjene njima su svakodnevica i to u uvjetima u kojima život drugih ovisi baš o njima i zahvaliti im često ni ne možemo dovoljno. Jer ono svima najdragocjenije – život i zdravlje, u rukama je medicinskih sestara.

Medicinskim sestrama i tehničarima koji su ovo zanimanje odabrali za svoj životni poziv, upućujemo iskrene čestitke, uz zahvalu za svu humanost, požrtvovnost i brigu usmjerenu prema drugima.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje