Početna aktuelnosti Muslimani sutra obilježavaju Ramazanski bajram

Muslimani sutra obilježavaju Ramazanski bajram

531
0
Podijeli

Bajramski blagdani šire miris sreće i radosti, Bajram je svijetlo čije zrake prodiru u svako srce, to je blagdan koji je poseban u životu svakog muslimana. Ramazanski Bajram je nagrada za sve postače koji su mjesec ramazan proveli u ibadetu i čineći dobra djela.

Vjernici islamske vjeroispovijesti u BiH kao i u svijetu sutra s radošću dočekuju ovaj veliki blagdan.

Bajram je za vjernike islamske vjeroispovijesti najznačajniji blagdan. Ljudi širom svijeta ga slave, a pripreme za Bajram traju i sedmicama prije, počev od čišćenja kuće, dvorišta, kupovine hrane i poklona, planova za bajramsku trpezu…

Ramazanski bajram je tradicionalni i porodični blagdan, posebno njegov prvi dan, rezervisan za porodična okupljanja i slavlja koja počinju od ranih jutarnjih sati, nakon klanjanja Bajram-namaza. Bajram je i blagdan koji podsjeća i upućuje na vrijednosti porodičnog života, zajedništva i ljubavi prema bližnjem.

Muslimani pokazuju solidarnost prema drugim ljudima, polazeći od prijatelja, komšija.

Komšije se obilaze, posjećuju, časte tradicionalnim bajramskim specijalitetima, među kojima centralno mjesto zauzima baklava.

Na bajramsko jutro običaj je da svi članovi porodice rano ustanu a muškarci se pripremaju  za odlazak u džamiju. Prije odlaska u džamiju običaj je okupati se, namirisati i obući najljepše i najsvečanije odijelo. Nakon klanjanja namaza na bajramski ručak se pozivaju bliži i dalji rođaci, prijatelji i poznanici. Na taj način se među muslimanima učvršćuju veze, pazi rodbina i prijatelji. Prvi dan Bajrama djeca posjećuju roditelje. Zavisno od mjesta do mjesta djeca roditelje ljube u ruku ili u lice.

Nezaobilazan dio bajramskog slavlja su bajramluci, prigodni pokloni za roditelje, rodbinu i djecu. Bajrama sretni i radosni, a sreću je uvijek najbolje podijeliti s najbližima. Uz to, Bajrami su idealno vrijeme da se određene nesuglasice koje postoje unutar porodice izglade, a oni koji su eventualno ljuti jedni na druge izmire. Dani Bajrama su dani radosti i veselja.

Ramazanski bajram obilježava se tri dana, a drugi dan je Dan šehida, koji će na području našeg grada biti obilježen prigodnim programom.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Živinice u svim džematima sutra će biti klanjan Bajram-namaz u 5 sati i 59 minuta.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje