Početna aktuelnosti Minstar Edin Buševac posjetio gradonačelnika

Minstar Edin Buševac posjetio gradonačelnika

824
0
Podijeli

Za navedeni projekat na inicijativu Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, od Vlade Federacije BiH je već osigurano 40 miliona KM, dok se ostatak potrebnih sredstava može osigurati i iz kreditnih sredstava. Tim kreditima ne bi bio zadužen Tuzlanski kanton, nego bi se krediti vraćali iz sredstva koji se već prikupljaju po osnovu akciza na gorivo. Sve navedeno su konkretni pokazatelji da se radi o ozbiljnom projektu čiji je glavni cilj saobraćajna deblokada Tuzlanskog kantona.

Veliki dio magistralne ceste Šićki brod-Đurđevik prolazi kroz teritoriju Grada Živinice, stoga je danas i održan sastanak na kojem je dogovoren intenzitet rada. Sastanku je prisustvovao ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Edin Buševac.

Pored ovog projekta bilo je govora i o kružnom toku kod Prve OŠ koji još uvijek nije završen.

Gradonačelnik je sa ministrom pokrenuo niz pitanja koja su bitna za saobraćajnu komunikaciju Grada Živinice a za koje očekuje podršku. Svakako je fokus prije svega stavljen na ulogu Grada Živinice u izgradnji magistralne ceste Šićki brod- Đurđevik

Dužina dionice Šićki Brod – Đurđevik je oko 17 km i ona je podijeljena na tri lota.

Izgradnjom dionice magistralne ceste M-18 Šićki Brod – Kladanj obezbijedit će se znatno poboljšanje stanja postojeće mreže cesta kojim se Tuzlanski kanton povezuje sa ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine, te bi se omogućila brža i bolja veza Tuzlanskog kantona sa glavnim gradom Bosne i Hercegovine, te ostalim dijelovima BiH. Pored navedenog osigurale bi se velike mogućnosti za ubrzan razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla, te korištenje navedenog aerodroma za potrebe šire populacije koja gravitira u i van projektnog područja magistralne ceste.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje