Početna aktuelnosti Muzej posvećen Armiji BiH smješten na teritoriji Grada Živinice

Muzej posvećen Armiji BiH smješten na teritoriji Grada Živinice

966
0
Podijeli

2.pješadijski (rendžerski) puk OS BiH u sistemu odbrane BiH baštini identitet i vojno naslijeđe jedinica i naroda iz kojih potiče Armija RBiH, stoga je muzejski depo u Dubravama u potpunosti posvećen Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Osim eksponata oružja, dokumenata, uniformi i zastava ima i odjeljene posvećeno herojima, dobitnicima najviših ratnih priznanja, te biblioteku tematske literature i časopisa koji su štampani u vrijeme agresije i odbrane, ali i u postratno doba.

Danas je u unutrašnjem dijelu muzeja održano donatorsko druženje te dodjela zahvalnica onima koji su pomogli da se jedan ovakav muzej uredi.

Posjetioci Muzeja imaju priliku da pogledaju spoj operativnog dijela kao i muzejsku postavku koja se dijeli na unutrašnju i vanjsku.

Unutrašnju postavku na 536 kvadrata čine pješadijsko naoružanje, oprema, materijalno-tehnička sredstva, uniforme, te razni predmeti koji potiču iz određenih vremenskih perioda i karakterišu historijske periode u kojem su nastajali ili su korišteni.

Major Almir Kuluglić, oficir za kulturno naslijeđe 2. pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga BiH nam je kazao kako Muzej raspolaže sa cca 4000 eksponata, od improviziranog naoružanja raznih kalibara, hladnog naoružanja, opreme, uniformi i drugog MTS-a i ovaj dio je smješten u unutrašnjosti objekta Muzeja. Vanjska postavka se proteže na oko 10 duluma izvan objekta i ovaj prostor je namijenjen za teške eksponate, artiljerijska sredstva, sredstva oklopno-mehanizovanih jedinica, ratno zrakoplovstvo i protivzaštitnu odbranu, te druge eksponate koji svojim gabaritima nisu predviđeni za unutrašnjost objekta.

Muzej je otvoren i za posjetioce, i to u sklopu Dana otvorenih vrata u periodu od januara do decembra. Posjete predviđaju dolazak organiziranih grupa osnovnih i srednjih škola kao i studenata, koji mogu posjetiti Muzej uz najavu i sinhronizaciju sa komandom 2. pješadijskog puka OS-a.

Jedna od postavki koja je posjetiocima posebno zanimljiva je „Domovina u srcu“. Ova postavka opisuje Bosnu i Hercegovinu kroz nekoliko perioda u historiji, počevši od srednjeg vijeka, osmanskog perioda, austro-ugarskog, socijalizma, nezavisne države i perioda 1992-1995 koji se nalazi na deset panoa. Na ovim panoima predstavljeni su ključni događaji i ličnosti, i na neki način predstavljaju hronološki ilustiranu faktologiju, a pomoć pri njenoj realizaciji pružili su Odsjek za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli kao i JU Arhiv Tuzlanskog kantona. Pri izradi i štampanju kataloga koji je urađen za ovu postavku nesebičnu pomoć je pružilo i Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida OOR-a.

Merisa Mujčlnović Husić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje