Početna aktuelnosti Mještani Beširevića ponovo udišu zagađen zrak?!

Mještani Beširevića ponovo udišu zagađen zrak?!

318
0
Podijeli

Mještani Više Gornje nakon što su riješili problem  divlje deponije smeća, ponovno su se našli u novom problemu.

Naime, jezero koje se nalazi u blizini naseljenog mjesta Beširevići već odavno je zagađeno ,kako mještani navode otpadnim vodama od farme koja se nalazi u blizini.

Mještani ističu da od zagađenog zraka ne mogu boraviti  napolju.

Nekada je ovo  jezero bilo raj za oči, ali i osvježenje u vrućim ljetnim danima, na kojem su se  kupali i to ne samo  mještani okolnih naseljenih mjesta, nego i oni koji su dolazili iz drugih gradova TK.

Danas je slika , nažalost mnogo drugačija.

Više nema ni kupača, a ni ribolovaca koji su često pecali,  jer je vodeni svijet uveliko ugrožen.

Mještani  Beširevića nam  pričaju, da već tri godine imaju problem zagađena  jezera, kako oni ističu,  od otpadnih voda sa obližnje farme koja se nalazi u blizini.

Neprijatni mirisi i komarci ne dozvoljavaju da vruće ljetne dane provodimo napolju i da uživamo u prirodi kojom smo okruženi, pričaju nam sagovornici.

˝Unazad dvije godine imamo problem taloga koji dospijeva sa farme u ovo jezero.Ne možemo  prozora otvoriti, iisparavanja su velika, ne možemo disati od neugodnog mirisa.Primorani smo od ove ljepote, da idemo na Zlaču, kako bi udisali čist zrak˝, kazao je Jusuf Džinić, mještanin naselja Beširevići.

Jusufovo mišljenje dijeli i Sevleta Džinić:

Danas sam odlučila da i ja kažem nešto za ugrožavanje jezera, za koje me vežu lijepe uspomene iz mlađih dana. Naime, ja i moje kone smo sa djecom išle na jezero,  koje je   tada bilo prelijepo. Ljudi su dolazili sa svih strana na kupanje. Tu su se naša djeca  naučila plivati, tako da smo baš povrijeđeni .Mislim da je ugrožen i vodeni svijet, nekada su me žabe uspavljivale,  dok danas je sama tišina i neugodan miris.

Žao mi je što se ovo dogodilo, te se nadam da će nadležne institucije poduzeti neke korake˝, istakla je Sevleta.

Kako bi snimili uzrok navedenog problema,i saznali da li će se poduzeti koraci po rješavanju istog,  uputili smo se na imanje vlasnika Hamida  Džinića koji je pod zakup izdao zemljište na kojem farmu drže dvojica Živiničana Muamer Tabučić i Džanić Bekim. Naravno snimanje farme nam nije bilo dozvoljeno, stoga smo kontaktirali gospodina Tabučića koji nije odgovarao na naš telefonski poziv.

U Savjetu MZ-e su nam kazali da će o ovom pitanju biti riječi na jednom od narednih sastanaka.

A Gradska inspekcijska Služba je već  reagirala.

Bili su na terenu,i u toku inspekcijskog nadzora utvrdili određene nepravilnosti,   i to da je farma bez uređene đubrenke , ne postoji septička jama  za ocjedne vode iz štale i đubrenke , koje se izlivaju po okolnom prostoru.

Ovim putem inspekcija je utvrdila da vlasnici firme krše  propise iz Odluke o komunalnom redu , te je rješenjem komunalnog inspektora imenovanim  naloženo da otklone  nepravilnosti uočene na terenu  u određenom vremenskom roku.

Postupak je još uvijek u toku, te iz nadležne gradske inspekcije ističu da  okončati postupka u konkretnom slučaju.

Iskreno se nadamo da će problem u što skorije vrijeme biti riješen, kako bi mještani naseljenog mjesta Beširevići ponovno mogli uživati u ljepotama koje ih okružuju.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje