Početna aktuelnosti MZ Gračanica: Proizvodnja graha i boranije

MZ Gračanica: Proizvodnja graha i boranije

964
0
Podijeli

Općina Živinice nadaleko je poznata po vrijednim i radnim ljudima, jedan od njih je Fadil Ćasurović iz Mjesne zajednice Gračanica.

Fadil Ćasurović 60 godina se bavi poljoprivredom, sve što proizvedu na svom imanju caurovići plasiraju na pijaci. Nikada nije radio u firmi jer je vodio vlasiti posao proizvodeći kreč, od toga je sebi uplaćivao penziono tako da je danas u penziji i sa 77 godina i dalje se bavi poljoprivredom. Ove godine odlučio je da na dunumu zemljišta zasadi grah i boraniju, na to se odlučio nakon  što je zaustavio proizvodnju krastavca kornišona.

Fadil kaže da je na mjestu gdje mu je ranije bio krastavac kornišon zasadio nove kulture tako da je imao mala ulaganja, a već sada ima dobre prinose, očekuje da na kraju sezone ubere 700kg graha i boranije.

 

Od poljoprivrede Fadil je iškolovao troje djece, sve troje su završili fakultete u Sarajevu. Danas na tri dunuma uzjaja različite kuture, a ima i dva plastenika, ništa mu ne pada teško jer kaže čitav život je naučio raditi. Njegova je preporuka da se na našem području treba baviti proizvodnjom kornišona ukoliko imaš radnu snagu, ukoliko ne, onda je pravi izbor grah i boranija.

Fadil Časurović primjer je vrijednog i čestitog čovjeka koji je naučio da od svog rada živi, koji ni jedan trenutak danas ne iskoristi uzaludno, kaže da uglavnom vrijeme provodi u njivi kako bi njegov proizvod bio što kvalitetniji i bez obzira na godine kaže da mu ni jedan posao ne pada teško.

Novinar/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje