Početna aktuelnosti MZ LITVE: Spomen obilježje vječno će sjećati na borce koji su dali...

MZ LITVE: Spomen obilježje vječno će sjećati na borce koji su dali svoje živote za odbranu BiH

342
0
Podijeli

MZ Litve 25.februar obilježava kao Dan MZ.

Isti ovaj datum veoma je bitan i za ratnu jedinicu Živiničke ose  koja na današnji dan obilježava 27.godišnjicu  od formiranja.

Iz ove jedinice mogo je boraca koji su izgubili svoje živote.

Na području općine Živinice postoji 26 MZ-a , među kojima je i MZ Litve koja se nalazi u neposrednoj blizini grada.

Ova MZ –a danas broji oko 5 hiljada stanovnika, i kako smo saznali od predsjednika Savjeta MZ , može se pohvaliti dobrom infrastrukturom.

Danas kada obilježavaju Dan MZ , kažu da su zadovoljni dosadašnjim urađenim projektima,a svakako ponosni su što je upravo u njihovoj MZ nastala ratna jedinica Živiničke ose, čiji su borci gotovo pa pregazili svaki pedalj naše domovine kako bi odbranili rodnu grudu.

Podsjećanja  radi, Živiničke Ose su, kao i većina vojnih jedinica Armije RBiH, nastale su  spontano i razvijale se vremenom.

  1. februara 1992. godine u mjesnoj zajednici Litve, formirala se grupa naoružanih patriota čiji je cilj bio organiziranje patrola i vršenje kontrola ulazaka i izlazaka iz grada.

Grupa od osamnaest pripadnika, preteča jedinice “Živiničke Ose”, je 15. aprila 1992. godine ušla u sastav novoformirane “Ratne vojne policije”.

Borci jedinice Živiničke Ose, neustrašivi i borbeni gazili su mnoga ratišta diljem naše domovine.Hrabro  su branili domovinu BiH .

Kroz redove jediice Živiničke ose prošlo je  oko  775 vojnika.

Mnogi od njih za opstanak lijepe nam naše domovine , dali su svoje živote.

Do rasformiranja, četredeset pripadnika je poginulo u borbenim djejstvima, dok je osmero izgubilo život pod drugim okolnostima ili prirodnom smrću. Pedeset i jedan borac je teže ranjen. Kod četrnaest se morao amputirati dio tijela. Osam pripadnika jedinice su odlikovani zlatnim ljiljanom, a petorica su dobili pištolje sa posvetom.

U znak sjećanja na ovu jedinicu, ulica u MZ Litve  nosi naziv Živiničke Ose.

Danas MZ Litve ima i spomen obilježje koje će vječno da podsjeća, na hrabre borce, na one koji su neustrašivo sa oružjem u rukama 90-tih godina branili Živinice i BiH od agresora.

Poginuli borci i šehidi čija su imena isklesana na ovom spomen obilježju su nama koji danas uživamo u slobodi koju su nam dali ,  obaveza da nikada ne zaboravimo na historiju koja nam se dogodila.

Spomen obilježje u MZ Litve svakako je vječno sjećanje na njih  .

U koliko prolazite pored ovog spomen obilježja sa svojim djetetom , zastanite, i odajte počast najboljim sinovima BiH i kažite  Vašoj djeci  ko su i šta su ONI.

Pričajmo našoj djeci  o višestoljetnoj historiji  male a ponosne BiH  i općine Živinice.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje