Početna aktuelnosti Na zgradi Gradske uprave postavljena punionica za električna vozila

Na zgradi Gradske uprave postavljena punionica za električna vozila

248
0
Podijeli

Popularizacija ekološki prihvatljivih transportnih sredstava je jedan od ključnih faktora politike zaštite čovjekove okoline.

U razvijenim zemljama na sve načine se otežava korištenje automobila pokretanih motorima s unutrašnjim  sagorijevanjem, dok se, s druge strane, raznim poticajima, vozači nastoje motivisati na nabavku električnih automobila.

Zahvaljujući sporazumu Grada Živinice sa UNDP-om i Ambasadom Slovačke nedavno su u Topličkoj ulici postavljene smart lampe  a u okviru istog projekta i prvi punjač za elektirčne automobile, koji je smješten na zgradi Gradske uprave. Radi se o savremenom punjaču koji omogućava brzo punjenje baterije vozila u roku od 25 minuta, a s tim punjenjem prosječni električni automobil može preći oko 200 kilometara.

S obzirom da u Živinicama još uvijek nema registrovanih električnih automobila, postavljanje pinionice za ove automobile u našem gradu može biti podstrek da građani odlučuju za kupovinu električnih automobila.

U razvijenim zemljama Zapadne Evrope korisnicima električnih vozila, država daje poticaje pri kupovini do 10.000 eura, oslobađa od poreza i carina pri kupovini, smanjuje troškove registracije, te daje besplatan parking. Hoće li BiH u skorijoj budućnosti ugledati na njih ostaje da vidimo.

Merisa Mujčinović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje