Početna aktuelnosti Za opremanje školaraca potrebno oko pola prosječne plate

Za opremanje školaraca potrebno oko pola prosječne plate

200
0
Podijeli

Nakon provedenog ljetovanja , slijede kalkulacije roditelja  oko pripremanja školaraca za novu školsku godinu, koja je već na samom pragu.

I tako dok učenici još koriste posljednje dane ljetnog raspusta, njihovi roditelju su na finansijskim mukama, jer za 4 dana počinje nova školska godina. Trenutno im je najveća briga kako u kućni budžet uklopiti, sve ono što je njihovim školarcima neophodno za školu.

Živiničke knjižare i hipermarketi  već su uveliko  opremljeni udžbenicima i školskim priborom.

Neki roditelji su već krenuli u kupovinu školskog pribora i udžbenika , dok neki čekaju posljednji čas, te kupovinu ostavljaju za prve septembarske dane.

To se prvenstveno odnosi na udžbenike,  s obzirom na to da roditelji nikad nisu načisto koje će im knjige trebati,  i šta će nastavnici sve zatražiti od školaraca.

Kako smo saznali od predsjednice Aktiva direktora osnovnih škola Grada Živinica Amele Mehmedović, plan i program  škola je ostao isti,  kao i prošle godine.

Tako da se  već i putem interneta mogu kupiti korištene knjige , što većina i radi, kako bi kućni budžet ostao veći, naročito za one roditelje koji imaju dvoje ili više djece.

U knjižari Dafis koja je itekako spremna da pruži usluge roditeljima i učenicima kada je u pitanju početak škole , saznali smo da je  cijena knjiga već zadnjih nekoliko godina nepromijenjena.

Komplet udžbenika za osnovnu i srednju školu se kreće od 100 KM  do 300 KM .

Kako su rekli, udžbenici se prodaju pojedinačno i njihova cijena, za osnovnu školu, u prosjeku je od 10 do 15 KM.

Najjeftiniji komplet knjiga jeste za prvi razred , saznali smo.

Ali kako nam je potvrđeno,  udžbenici za prvi  razred su otkupljeni, odnosno resorno kantonalno ministarstvo je obezbijedilo knjige koje su  dostavljene po školama, tako da će prvačići dobiti besplatne učenike.

Cijene udžbenika rastu s razredima, tako komplet knjiga za učenike petog razreda iznosi do 150 KM. Roditelji djece većih razreda osnovne škole za svoje školarce opet će morati izdvojiti nešto više novaca. Cijena knjiga za srednju školu ipak je znatno veća .Međutim srednjoškolci se već godinama snalaze na razmjenama i kupi se samo ona knjiga koja nedostaje. Inače,  komplet udžbenika  za srednjoškolce iznosi i do 300KM.

Kada  se pomenutim iznosima doda još kupovina sveski , školskog pribora i ruksaka, dobije se znatno veća cifra.

Prostom računicom,  dolazi se do zaključka da za opremanje jednog školarca roditeljima treba  gotovo pola prosječne plate ili oko 400 KM.

Ako k tomu imaju dvoje djece, zaključak je jasan – cijela prosječna plata.

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje