Početna aktuelnosti Načelnik Živinica upriličio prijem za živiničke glumce koji su iz Bugojna donijeli...

Načelnik Živinica upriličio prijem za živiničke glumce koji su iz Bugojna donijeli nagrade u naš grad

1960
0
Podijeli

Glumačka ekipa u sastavu  Murat Hasanagić, Suad Avdagić, Marinko Mišić, Armin Suljić i Adnan Kamberović nakon odigrane predstave ˝Potjera˝ autora Zlatka Jugovića sa  festivala Fedra iz Bugojna  ispraćena je  ovacijama publike sa scene .

Živinički glumci nakon dugo godina , uzeli su učešće  na pomenutom festivalu.

Podsjećamo, predstava ˝Potjera˝ premijerno je  izvedena u martu i to u prepunoj Velikoj sali BKC-a Živinice.

Ova predstava oslikava nekadašnji period života u BiH, jer je radnja smještena u vrijeme uoči sarajevskog atentata. Uprkos toliko prohujalih godina, radnju drame pisac je učinio aktuelnom u odnosu na stanje u našem društvu, ali i okruženju. Glumci GP Živinice su u tekst utkali određenu dozu bosanskog humora, kojim su pokupili simpatije publike širom BiH.

Nakon što su odigrali premijerno predstavu pred živiničkom publikom i pobrali sve simpatije, glumačka ekipa oduševila je i publiku i žirij i u Bugojnu, priča nam glumac Marinko Mišić, koji dodaje da je veliko zadovoljstvo  bilo igrati nakon dugo godina na pomenutom festivalu , a još draže vratiti se sa nagradama kući.

Stručni žiri festivala „Fedra“ proglasio je Armina Suljića najboljim mladim glumcem, Suad Avdagić dobio je prvu nagradu za kostimografiju dok je Muratu Hasanagiću po prvi put u historiji postojanja festivala dodjeljena spacijalna nagrada za glumačke bravure.

Gradsko pozorište Živinice  na najbolji mogući način predstavilo je općinu Živinice  na najstarijem teatarskom festivalu u našoj zemlji, zahvaljujući finansijskoj podršci koja je dobivena iz budžeta općine Živinice.

Na prijemu koji je danas upriličen kod načelnika Živinica istaknuto je da , treba da se podržava rad Gradskog pozorišta koji već 28. godina postoji u Živinicama.

Gradsko pozorište Živinice je osnovano 1974. godine i više od 350 glumaca je igralo u predstavamo koje je pripremilo živiničko pozorište u prethodnih 40 godina. Tokom svog postojanja izvedeno je više od 100 premijera i približno 700 repriza.  Igrali su u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, ali i izvan granica bivše države. Zahvaljujući pozorištu Živinice su također postale poznate kao i „festivalski grad“. Festival amaterskog pozorišta Bosne i Hercegovine održao se u Živinicama 1977., 1985. i 1986.godine, a samo živiničko pozorište sa mnogobrojnih festivala se vraćalo sa osvojenim prvim nagradama i dodaju da će i dalje nastaviti istim putem.

 

Murat Hasanagić, Suad Avdagić, Marinko Mišić, na čelu sa autorom mnogobrojnih dramskih tekstova Zlatkom Jugovićem zasigurno su ponos Živinica,a ono što je za pohvalo da ih prate i mladi naraštaji Armin Suljić i Adnan Kamberović i mnogi drugi koji njeguju umjetnost na području naše općine.

Novinarka/Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje