Početna aktuelnosti Nova sezonska prognoza Accuweathera

Nova sezonska prognoza Accuweathera

1118
0
Podijeli

Novu sezonsku prognozu Accuweathera s veseljem su dočekali svi koji žele značajno uštedjeti na grijanju, a mnogi ljubitelji zime sigurno neće biti zadovoljni.

Već u prvim rečenicama Accuweathera naglasak je na čestim olujama na zapadu i sjeveru Europe, koje će svoj vrhunac imati u samom “srcu” zime. To će područje često biti zahvaćeno olujnim vjetrovima, ponegdje obilnom kišom i poplavama, a sve će to u Europu donositi topao i vlažan oceanski zrak.

Prognoza Accuweather za zimu 2018./2019., izvor: Accuweather
Prognoza Accuweather za zimu 2018./2019., izvor: Accuweather

Gore opisana situacija upućuje na česte i snažne ciklone koje će zahvaćati zapad Europe te se širiti dalje sjeverom Europe prema istoku. U takvim okolnostima bit će onemogućen dolazak hladnog zraka sa istoka Europe, iz Rusije, bez čije je prisutnosti ozbiljniji snijeg u nižim nadmorskim visinama rijetka pojava. Umjesto toga, brzo premještanje ciklona sjeverno od Alpa dalje na sjeveroistok donijet će našim krajevima jak i olujan jugozapadni vjetar te bi pri takvim situacijama i snijeg u planinama bio rijetka pojava, a izostali bi i jutarnji mrazevi.

Dalje se u prognozi Accuweathera navodi da će područje Balkanskog poluotoka imati topliju zimu od prosjeka te da će pojava snijega u nižim krajevima biti ograničena. Sve će se to negativno odraziti na i skijašku sezonu.

Osim nedostatka snijega, očekuje se i manjak oborina, pa postoji velika mogućnost da će zima biti sušnija od prosjeka.

Čini se da bi jedino Grčka mogla povremeno imati nalete zime s istoka, koji će se iz Rusije premještati preko Crnog mora do Grčke. Ali to je previše istočno od naših krajeva.

Na samom kraju spominju se Finska i Ukrajina, koje bi zimu zaista mogle i osjetiti, a sve zbog sibirske anticiklone koja bi ipak mogla sibirsku hladnoću donijeti do krajnjeg istoka kontinenta i oduprijeti se snažnim atlantskim ciklonama koje će na veći dio Europe donositi mlaki zrak.

To nadalje ukazuje da hladan zrak ipak neće biti (previše) daleko od naših krajeva te da bi se u trenucima smanjene ciklonalne aktivnosti na Atlantiku i naši krajevi mogli naći na udaru hladnih prodora s istoka.

Pitamo se – može li taj sukob istoka i zapada ipak donijeti više hladnoće i do naših krajeva ili će ipak prevladavati utjecaj toplijeg oceana?

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje