Početna aktuelnosti Utorak najstresniji dan u sedmici!

Utorak najstresniji dan u sedmici!

1056
0
Podijeli
Znanstvenici su došli do zaključka da ponedjeljak ipak nije najstresniji dan u sedmici. Čini se da je to zapravo utorak, s tim da je stres na vrhuncu u 11 sati i 45 minuta.

čovjek za radnim stolom zatrpan papirima

Gotovo polovica britanskih zaposlenika priznala je da oko podneva drugog radnog dana u sedmici osjeća najveći pritisak. Većina zaposlenika nekako preživi ponedjeljak zagrijavajući mozak i prepričavajući kako su proveli vikend, no u utorak se suočavaju s realnošću i prvi dio dana odgovaraju na mailove koje su ignorirali u ponedjeljak te kreću rješavati probleme. Zbog toga je 11.45 vrijeme kad se osjećaju najnapetije.

Istraživanje koje je provedeno na 3.000 zaposlenika također je pokazalo da je utorak ne samo najstresniji, već i najzaposleniji dan u sedmici. Većina zaposlenih toga dana ne dolazi ni na stanku za ručak jer su osvijestili da ih čeka naporna radna sedmica.

Više od 53 posto ispitanika priznalo je da ponedjeljak provede obavljajući samo najvažnije poslove, a svaki deseti rekao je da samo odgađa poslove surfajući po Facebooku i gledajući ondje fotografije snimljene prethodnog vikenda. Skoro svaki peti zaposlenik napustit će u utorak radno mjesto vrlo kasno jer će raditi prekovremeno kako bi nadoknadio vrijeme izgubljeno u ponedjeljak.

Gotovo polovica Britanaca kaže i da se osjeća pod stresom na poslu, a prosječan zaposlenik tokom tipičnog radne sedmice prolazi kroz osam sati mentalnog ili emocionalnog napora. No, ono što zabrinjava je da četvrtina ispitanika, njih 23 posto, kaže da im je svaki radni dan stresan. Za to najveći dio njih okrivljuje previše radnih zadataka, a svaki peti kaže da je stres jednostavno dio njihova posla. Za svakog desetog zaposlenika uzrok stresa je šef, a devet posto za to krivi svoje kolege.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje