Početna aktuelnosti Novčane podrške boračkoj populaciji u 2018.godini

Novčane podrške boračkoj populaciji u 2018.godini

347
0
Podijeli

U 2018.godini i na Kantonalnom i Federalnom nivou realizirani su programi podrške boračkoj populaciji.

U pitanju su programi riješavanja stambenih potreba i dodjela novčanih sredstava za riješavanje satusnih pitanja boraca i njihovih porodica.

Na oba programa aplicirali su članovi boračke populacije sa područja naše Općine.

Ministarstvo za boračka pitanja TK 5.decembra objavilo je KONACNU RANG LISTU kandidata za pomoć u rješavanju stambenih potreba socijalno ugroženih branilaca i članova njihovih porodica u 2018. godini. Pravo na dodjelu ovih sredstava ostvarilo je 241.lice sa područja TK. Iz Općine Živinice  upućeno je 150 zahtjeva, od tog broja 15 je ostvarilo pravo na ovaj vid pomoći boračkoj populaciji.

Pred kraj mjeseca novembra 2018.godine objavljen je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu jednokratne novčane pomoći za rješavanje statusnih pitanja pripadnika branilaca i članova njihovih porodica.

Isti je realiziran u  okviru Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava za rješavanje statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica, kojim je za ove namjene utvrđen iznos od 9.000.000 KM.

Ovaj Program rezultat je Sporazuma Vlade Federacije BiH i boračkih organizacija te opredjeljenja Vlade FBiH da neće biti umanjivanja prava i sredstava za boračku populaciju.

Na Javni poziv se prijavilo ukupno oko 35.500 aplikanata i najveći broj ispunjava predviđene kriterije.

Po ovom osnovu 1053 aplikanta iz naše općine ostvarili su pravo na novčanu pomoć dok je osam zahtjeva odbijeno zbog kako kaže predsjednik Koordinacije boračkih organizacija Kerim Trakić neispunjavanja zadatih kriterija.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje