Početna aktuelnosti Obavezno očistiti dimnjake u kućama kako ne bi došlo do požara

Obavezno očistiti dimnjake u kućama kako ne bi došlo do požara

563
0
Podijeli

Profesionalna vatrogasna jedinica Živinice  u posljednjih mjeseca dana  interevenisala je na gašenju 15  požara najčešće na stambenim objektima.

Uzroci  koji su doveli do požara su bili različiti.

Obzirom da dolazi grijne  sezona te da postoji opasnost od požara na dimnjacima zbog čega često posla imaju i vatrogasci, iz Službe civilne zaštite apeluju na građane da prije loženja iste očiste.

Požari na dimnjacima nastaju kao posljedica nakupljanja gareži i čadži, usljed starosti ili loše gradnje dimnjaka. Ipak, najčešći uzrok zapaljenja dimnjaka je njegovo neodržavanje, odnosno neredovno čišćenje.

Vatrogasci savjetuju da zapaljeni dimnjak ni u kom slučaju ne pokušavate ugasiti vodom,jer  jedan litar vode razvije više od hiljadu zapremine litara vodene pare, tako da ta vodena para nema gdje u datom trenutku da izađe i dolazi vrlo često do fizičke eksplozije dimnjaka.

Ukoliko dođe do zapaljenja dimnjaka obavezno je potražiti stručnu pomoć, odnosno pozvati vatrogasce.

Požari te vrste naime oštećuju konstrukciju dimnjaka, a ako se prošire na druge dijelove kuće, mogu ostaviti i teže posljedice.

Stoga zašto riskirati, kada možete preventivno djelovati  te  jednim savjesnim odnosom prema sopstvenom domaćinstvu, a čak i jedna neobavezna vizuelna kontrola dimnjaka prije početka grijne sezone, bila bi dovoljna da smanji rizik od požara.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje