Početna aktuelnosti Obilježavanje blagdana Svi Sveti u Živinicama

Obilježavanje blagdana Svi Sveti u Živinicama

798
0
Podijeli
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Povodom blagdana Svi Sveti danas je položeno cvijeće i upaljene svijeće na spomen obilježju 115.HVO brigade Zrinjski na Husinu kao i na Spomen obilježju “Živinički sokolovi u Lugu.

Organizator obilježavanja blagdana Svi Sveti na pomenutim mjestima bila je Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja “Živinički sokolovi.

Svi sveti (također Sesvete, Sisveti ili Sisvete; lat. Sollemnitas Omnium Sanctorum) svetkovina je u Rimokatoličkoj crkvi, a njome se slave svi sveci, kako oni koji su već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu.

Slavi se 1.novembra/studenog.

Blagdan Svih svetih slavi se još od četvrtog stoljeća.

U katoličkoj crkvi je blagdan pomaknut na 1.novembar/studenog  i to odredbom pape Grgura III., u 8. stoljeću.

Datum 1. novembar/studenog, kao dan na koji se obilježavaju Svi sveti, povezan je s drevnom keltskom svetkovinom Samhain.

Svetkovina je označavala početak nove godine, odnosno dane u godini kada se duše umrlih ponovno pojavljuju na zemlji.

Običaji koji obilježavaju dan Svih svetih jest posjećivanje grobova obitelji i prijatelja koji više nisu s nama, polaganje cvijeća i cvjetnih aranžmana te paljenje svijeća na njihovim vječnim počivalištima.

Paljenje svijeća odraz je mišljenja da živi na taj način osiguravaju svjetlost i toplinu umrlima, ali i da je život na drugom svijetu odraz života na ovome i zbog toga treba umrlim dušama osigurati toplinu koju im daje svijeća te svjetlost kako bi duša pronašla svoj put u mraku.

Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja “Živinički sokolovi” danas je organizirala polaganje cvijeća i paljenje svijeća na Husinu i u Lugu,na spomen obilježjima 115.HVO brigade Zrinjski i Živiničkih sokolova.

Nakon pomenute manifestacije održane na Husinu i u Lugu,upriličena je prigodna misa koja je održana u kapeli na Rimokatoličkom groblju u Baricama.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje