Početna aktuelnosti Druženje sa piscem Nedžadom Ibrahimovićem

Druženje sa piscem Nedžadom Ibrahimovićem

880
0
Podijeli

Nedžad Ibrahimović, rođen 10. aprila 1958. godine u Tuzli, je bosanskohercegovački književnik, književni i filmski kritičar, scenarist i autor dokumentarnih filmova. Doktor je književnih nauka. Postdiplomski studij završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U Holandiji 1996. godine završio je studije na Medija akademiji.

Snimao dokumentarne filmove za holandske TV-kuće. Objavljivao književne i filmske kritike u časopisima.

Zaposlen je kao redovni profesor na Univerzitetu u Tuzli, gdje predaje Historiju filma i Teoriju književnosti.

Gradska biblioteka Živinice odlučila je da ljubiteljima pisane riječi omogući druženje sa Ibrahimovićem, druženje je upriličeno sinoć, gdje su prisutni imali priliku razgovarati od jelima koja su izašla iz pera ovog pisca.

Vakumirati sjećanja, čvrsto zatvoriti metalnim poklopcem i spremiti na najvišu policu u ostavi. Držati izvan dohvata djece.

Svojevrsni dnevnik retrospektivne forme koji bilježi doživljaje dječaka u nekim sretnim vremenima djetinjstva i odrastanja, forma je kojom je pisan roman Nedžada Ibrahimovića.

Otac kao figura uzora stavlja se u prvi plan, u vizuru subjekta koji se vrlo naivno i djetinje ophodi prema tekstu. Slike se izmjenjuju poput filmskih kadrova, brzo, ali i nepovezano, a, opet, s druge strane jako povezano, poput brzoga tečaja života. Ovo je samo jedna od kritika koju je dobio roman Inkapsulirana tijela Nedžada Ibrahimovića. Roman o kojem je najviše i bilo govora na druženju koje je organizovanu u okviru manifestacije “Mjesec knjige”.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje