Početna aktuelnosti Obilježena 25.godišnjica pogibije dijela komande 210.vob “Nesib Malkić”

Obilježena 25.godišnjica pogibije dijela komande 210.vob “Nesib Malkić”

1321
0
Podijeli

 

U okviru obilježavanja Dana pogibije heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića i njegovih saboraca iz komande 210. viteške oslobodilačke brigade,mnogobrojne delegacije iz društveno-političkog i vjerskog života Općine Živinice,Tuzlanskog kantona,države Bosne i Hercegovine, kao i učenici osnovnih i srednjih škola iz Živinica, obišli su mjesto njihove pogibije na lokalitetu Crna Rijeka na Nišićkoj visoravni,općina Ilijaš.

Ovom prilikom proučen je jasin, održan je čas historije i pročitani su najuspješniji radovi sa literarnih konkursa učenika živiničkih osnovnih i srednjih škola.

25. oktobra 1993. godine, na lokalitetu Crna Rijeka,iznad naselja Kamenica na Nišićkoj visoravni, poginuo je Nesib Malkić, legendarni komandant 210. viteške brigade i heroj oslobodilačkog rata.

Zajedno sa njim prilikom komandantskog izviđanja u okviru priprema za operaciju deblokade Tuzlanskog okruga, odnosno oslobađanja šireg područja Vareša, poginuli su i njegovi saborci iz komande brigade Sead Paravlić, Nevres Šišić, Nermin Forčaković i Fikret Andelić.

Stradali su od agresorske granate koja je ispaljena sa okolnih brda, dok su petorica njihovih saboraca ranjena.

210.viteška oslobodilačka brigada bila je manevarskog tipa i važila je za jednu od najboljih brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine, a u toku svog borbenog puta učestvovala je praktično na svim ratištima širom naše domovine.

Veliki broj  građana Živinica-rodbine,prijatelja i saboraca naših šehida,predstavnika lokalne vlasti,boračkih udruženja,vjerskog života kao i učenika živiničkih škola okupio se jučer na mjestu pogibije živiničkih i bosanskohercegovačkih gazija.

Proučen je jasin i fatiha pred duše bh heroja a potom su se prisutnima obratili učesnici i svjedoci kobnog događaja 25.oktobra 2018.godine.

Prigodne riječi su uputili i neki od predstavnika društveno-političkog i vjerskog života općine Živinice i države Bosne i Hercegovine.

Na kraju jučerašnje manifestacije obilježavanja godišnjice pogibije dijela komande 210. viteške oslobodilačke brigade 25.oktobra 2018.godine,položeni su vijenci i cvijeće na spomen obilježje a učenici živiničkih osnovnih i srednjih škola svoje emocije prema  živiničkim i bh herojima iskazali kroz  svoje literarne radove i na taj način pokazali da junačka djela i žrtve naših šehida nikada neće biti zaboravljena i da će se prenositi sa generacije na generaciju.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje