Početna Uncategorized Obilježena 27.godišnjica od stradanja pilota bh. neba

Obilježena 27.godišnjica od stradanja pilota bh. neba

323
0
Podijeli

U noći 7. maja 1995. godine sa heliodroma Višća kod Živinica u 2 sata i 10 minuta poletio je helikopter za Žepu.

U helikopter je ušlo i 19 putnika.

Prilikom pada helikoptera poginula su sva tri člana posade – piloti Džemal Malkić i Enver Čokić, letač tehničar Izet Džambić, te putnici: dr. Sead Halilović, dr. Muharem Deljković, dr. Husein Halilović, Nurdin Mustafić, Hasan Homarac, Avdo Mirvić, Selman Karić, Sabrija Ćesko i Hasiba Salihović.

Teže i lakše su povrijeđeni ostali putnici: Ramiz Bećirović, Ejub Golić, Hamed Malić, Mehmed Malić, Samir Karić, dr. Dževad Džananović, Dževad Džebo, Ramo Čardaković, Numo Krluč i jednogodišnji Emir Salihović.

Nakon pada ovog helikoptera, koji je poletio sa heliodroma u Živinicama, u kojem je poginulo 12 putnika, obustavljen je vazdušni most za Žepu i Srebrenicu, a to se kasnije odrazilo na sudbinu istočnih enklava.

Zahvaljujući angažmanu članova Prve vazduhoplovne brigade i njihovim humanitarnim letovima spašeni su brojni životi diljem BiH. Tako su brojni piloti, mehaničari i doktori žrtvovali svoje život za spas drugih.

Među prvima je Malkić Džemal koji je u jedinicu došao kao najistaknutiji pilot.

Borci ga pametne kao osobu veoma vedrog duha, a takav je bio i prilikom izvođenja najtežih zadataka.

Polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i odavanjem počasti  u Kuljanu je obilježeno stradanje pilota BH neba, u organizaciji MZ-e Podgajevi

Ovom, prilikom proučena je Fatiha i na mezar Envera Čokića, komandanta posade, koji je  bio posebno omiljen među tehničarima.

Istakao se prilikom evakucije veće grupe ranjenika iz Međugorja.

Džambić Izet, se prvo priključuje u TO Mostar. Nakon oporavka od lakše rane dolazi u Tuzlu i kao “uništavač” tenkova učestvuje u borbama na Majevici, Gradačcu, Teočaku itd. U VG Tuzla dolazi kao jedini tehničar svoje specijalnosti. Poginulo je zajedno sa Malkićem i Čokićem 7. maja 1995. godine prilikom herojske ispomoći narodu opkoljene Srebrenice i Žepe.

Ovom prilikom je poručeno da će se obilježavanje 07.maja , ovog značajnog datuma kada su stradali piloti bh.neba nastaviti i u narednim godinama.

Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje