Početna aktuelnosti Obilježena 30. godišnjica od osnivanja Regionalnog štaba Patriotske lige sjeveroistočne Bosne

Obilježena 30. godišnjica od osnivanja Regionalnog štaba Patriotske lige sjeveroistočne Bosne

230
0
Podijeli

U Tuzli je u petak obilježena 30. godišnjica od osnivanja Regionalnog štaba Patriotske lige sjeveroistočne Bosne.

Ova godišnjica veže se za Savjetovanje održano u Tuzli koje se smatra početkom organizovanog djelovanja pripadnika Patriotske lige na pripremi za odbranu Bosne i Hercegovine od, u to doba nadolazeće agresije i vrlo je važan datum u novijoj historiji naše zemlje.

U okviru aktivnosti Patriotske lige u Regiji sjeveroistočne Bosne, 19. novembra 1991. godine je u prostorijama Islamske zajednice u Tuzli održan sastanak koji se može smatrati početkom rada Regionalnog štaba PL.

Narednih dana počeli su sa radom opštinski štabovi Patriotske lige sa političkim i vojnim odjelima.

U znak sjećanja na trideset godina od formiranja Regionalnog štaba Patriotske lige sjeveroistočne Bosne otkrivena je spomen ploča na zgradi u Tuzli u  kojoj je formiran štab PL-a.

U povodu obilježavanja tri decenije od osnivanja Regionalnog štaba Patriotske lige sjeveroistočne Bosne održana je i Svečana akademija na kojoj su se prisutni podsjetili činjenice da su značajnu ulogu u suprostavljanju agresiji na području sjeveroistočne Bosne imale specijalne odnosno manevarske jedinice Patriotske lige, koje su kao samostalne jedinice ili u sastavu drugih jedinica ARBiH nastavile svoj ratni put.

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje