Početna aktuelnosti Obilježena Međunarodna sedmica širenja svjesnosti o štitnoj žlijezdi

Obilježena Međunarodna sedmica širenja svjesnosti o štitnoj žlijezdi

115
0
Podijeli

Sve više ljudi je kojima se javlja poremećaj rada štitnjače. Jedno od područja u Bosni i Hercegovini sa sve velikim brojem oboljelih je Tuzlanski kanton.
Zbog toga je veoma važno osvještavati ljude o značaju očuvanja zdrave štitnjače.
Grupa entuzijasta iz Tuzle oboljelih zbog poremećaja štitnjače u razgovorima su shvatili da najbolje mogu pomoći sebi i drugima formirajući neki vid zajednice u kojoj će afirmativno djelovati. Tako je u septembru 2019.godine u Tuzli osnovano Udruženje građana za bolesti štitnjače – “Štit”.
Spomenuto udruženje danas je u Živinicama organiziralo jedan vid edukacije građana ovoj bolesti koju zovu „bolest neizgovorene emocije“.
U organizaciji im je finansijski pomogla Fondacija tuzlanske zajednice a učešće su uzela djeca školskog uzrasta i iz obdaništa koja su bojila simbole štitnjače.


Udruženje otkako je osnovano organizuje niz aktivnosti kako bi povećali kvalitet podrške oboljelim.
Broji članove iz cijelog TK, njih preko sedamdeset od kojih je sedmoro iz Živinica.
Uloga štitnjače u ljudskom organizmu je zapravo regulacija metabolizma svih ćelija. Brojni su simptomi koji ukazuju na ovu bolest.
Bolesti štitnjače spadaju u bolesti modernog doba, te kako su ova oboljenja u porastu.
Ranije su žene bile te koje su u većoj mjeri patile od poremećaja u radu štitne žlijezde, no kako u posljednje vrijeme od bolesti štitnjače pati i sve veći broj muškaraca.

Merisa Mujčinoviuć Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje