Početna aktuelnosti Poljoprivredna proizvodnja u MZ Svojat

Poljoprivredna proizvodnja u MZ Svojat

175
0
Podijeli

Mnoge porodice u ruralnim sredinama Grada Živinice bave se proizvodnjom jagode.

Jedna od njih je porodica Bešić iz MZ Svojat.

Da im taj posao ide od ruke govori u prilog činjenica da se ovom proizvodnjom uspješno bave od 2003.godine.

Prije 18.godina Salko Bešić iz Svojata bio je jedan od pionira poljoprivredne proizvodnje različitih kultura na našim prostorima.

Tada počeo i sa proizvodnjom jagode na otvorenom.

Na početku je obrađivao 14 dunuma zemljišta, bilo je perioda kada je školovao djecu da su obrađivali i do 26 dunuma, danas je proizvodnju sveo na 12 dunuma jedan dio od toga dunum i po pod jagodom.

Široka je lepeza proizvoda koje na tržište godinama plasiraju Bešići, sve što proizvedu garantuje kvalitet, zato godinama imaju stalne kupce.

Sami sebi u plastenicima proizvode i rasad, što znači da itekako znaju šta siju i šta beru, što su njihovi kupci i prepoznali.

Ove godine Bešić kaže da je sad za sad zadovoljan rodom jagode, a mi smo se uvjerili da su izuzetno ukusne i slatke.

Porodica Bešić je znala u godinama ranije plasirati i do skoro 4 tone jagode na tržište.

Proizvode rasad, paradjza i paprik, kornišon a tu je proizvodnja i graha buranije kao i patlidžana te nešto sitno luka i blitve.

Salko otkako je počeo sa poljoprivrednom proizvodnjom nikada nije razmišljao da prestane s tim iako je imao i velike štetete prilikom poplava.

Salko kaže da rijetko kad angažuje radnu snagu, sve radove obavlja sa suprugom dok povremeno iz Njemačke dođe sin da im pomogne, dolazi uglavnom kad je sezona berbe.

Bešići su zaista primjer porodice koja svojim mukotrpnim radom i dobrom organizacijom posla postiže uspješne rezultate i mogu biti uzor mnogima.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje