Početna aktuelnosti Obišli smo Gradsku pijacu Živinice: Cijene nikad veće, voće i povrće se...

Obišli smo Gradsku pijacu Živinice: Cijene nikad veće, voće i povrće se kupuje na komad

325
0
Podijeli

Ekonomska kriza u BiH kao i  nestabilni vremenski uvjeti gorući su problem za poljoprivrednike ali i sve građane BiH.

Sve se drastično odrazilo na poskupljenje poljoprivrednih proizvoda.

Naša novinarska ekipa danas je bila na gradskoj pijaci , kako bi provjerila koliko su porasle cijene i kakva je kupovna moć građana.

Nekada je na ovoj pijaci bilo na desetine štandova.

Na pijačni  dan danas njih  nekoliko, a ostalim samo dva.

Danas smo zabilježili dobro ponudu, ali i ˝velike˝ cijene.

Prodavači su izložili različite proizvode,  a budući da su krenuli i sezonski domaći proizvodi to je svakako dobra prilika za sve one koji uživaju u spremanju hrane od voća i povrća da svoje trpeze obogate raznovrsnim namirnicama.

Cijene su, naravno, veće nego prošle godine, zbog loših vremenskih uvjeta kao i ekonomske krize, pa je  i kupovna moć opala, priča nam Senada Osmančević koja više od deset godina na svom imanju proizvodi domaće proizvode koje plasira na gradsku pijacu.

˝ Kupci koji kupuju kod mene za 1 kg paradajza izdvoje 6KM, za krasatavc 3 KM, doaći pekmez 15 KM…kupi koliko ko može˝, kazala je Osmančević.

Za drugim štandom zatekli smo Mirsadu Ćehajić koja je dodala da nikada nije bilo gore, kada je u pitanju prodaja voća i povrća. Cijene su enormno skočile, tokom dana zna doći do izmjene cijene dva puta, kazala nam je.

Primanja su slaba, penzije su malo porasle, građani kupuju po jednu-dvije tikvice, krastavac, sve u malim količinama, za marku salate i mladog luka, dodaju prodavači, dok kupci se slažu da su cijene ˝podivljale˝ pa dodaju da kupuju koliko mogu.

Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje