Početna aktuelnosti Od 15.novembra obavezna zimska oprema, kazne od 40 KM do 500 KM

Od 15.novembra obavezna zimska oprema, kazne od 40 KM do 500 KM

774
0
Podijeli

 

U periodu od 15.11. do 15.04 naredne godine na teritoriji Bosne i Hercegovine zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete.

Vozačima se savjetuje  da na vrijeme osiguraju Zakonom predviđenu zimsku opremu.

Dolaskom zime i lošijih vremenskih uvjeta na cesti potrebno je pripremiti vozilo za zimu.

Ne dozvolite da Vas  zavaraju visoke temperature za ovo doba godine  i izostanak snijega, jer ukoliko ne budete imali zimsku opremu, izlažete se riziku da platite kaznu od 40 maraka .

Iako vozači uglavnom znaju od kojeg datuma je obavezno posjedovanje zimske opreme, ipak se ponekad javlja dilema šta ta oprema podrazumijeva.

S obzirom na to da postoje dva zakonski važeća Pravilnika o zimskoj opremi sa suprotnim odredbama, dok se ne izvrši njihovo usaglašavanje Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je izdalo uputu prema kojoj se u zimsku opremu podrazumijevaju: gume sa zimskim profilom na svim točkovima, gdje je dubina gazećeg sloja minimalno četiri milimetra, ili ljetne gume, sa istom dubinom gazećeg sloja od minimalno četiri milimetra, s tim da onda u u priboru morate imati odgovarajuće lance koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta, odnosno snijega i leda. U svakom slučaju, nije loše imati lance.

Također, teretna vozila i autobusi dodatno moraju imati lopatu i vreću pijeska.

Ovih dana i iz PS Živinice apeluju  na sve vozače da na vrijeme osiguraju Zakonom predviđenu zimsku opremu te na taj način doprinesu sopstvenoj, ali i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju.

Oni vozači koji ne  pripreme svog četvereotočkaša za zimu, tačnije u koliko ne budu posjedovali zimsku i drugu opremu platiće kaznu i to:

– 40 KM  za vozač

– 500 KM  preduzeća ili drugu pravnu osobu

– 500 KM za fizičku osobu koja samostalno obavlja djelatnost prijevoza

Vozačima se još savjetuje da provjere, imaju li gume dovoljnu dubinu profila i da li je pritisak zraka u gumama odgovarajući. Vožnja sa preniskim pritiskom i nedovoljnom dubinom profila u gumama povećava potrošnju goriva, nepotrebno trošenje guma, a utječe i na pogoršanje voznih, upravljačkih i kočionih svojstava vozila. Također, dobro je koristiti motorno ulje manjeg viskoziteta, jer ulje se na niskim temperaturama zgušnjava, usljed čega je mnogo teže startovati motor.

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje