Početna aktuelnosti Odabrana noć Lejletul-Kadr

Odabrana noć Lejletul-Kadr

824
0
Podijeli

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu večeras obilježavaju jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletul kadr – najodabraniju noć u godini, prema islamskom učenju vrijedniju od hiljadu mjeseci.

Od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi se da je rekao: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ‘Ko Noć kadr provede u namazu vjerujući (u njenu vrijednost) i nadajući se (nagradi kod Uzvišenog Allaha), bit će mu oprošteni dotadašnji grijesi.’” Bilježe ga El-Buhari. U drugoj verziji hadisa navodi se da je rekao: “Ko Noć kadr provede u namazu vjerujući (u njenu vrijednost) i nadajući se (nagradi kod Uzvišenog Allaha), bit će mu oprošteni dotadašnji grijesi.”

Od Ibn Mes’uda, radijallahu anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Zaista se Noć kadr nalazi u polovini zadnjih sedam dana ramazana. Sunce ujutro, nakon nje, izlazi čisto, bez rasprostiranja svojih zraka.” Ibn Mes’ud kaže: “Pogledao sam u sunce i vidio da je upravo onakvo kakvim ga je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, opisao.” Bilježi ga Ahmed.

Noć kadr ima posebnu vrijednost koja se ogleda u sljedećem: Ona je na visokom stepenu kod Uzvišenog Allaha.

Bolja je od hiljadu mjeseci u kojima nema Noći kadr.

To iznosi osamdeset tri godine i četiri mjeseca. U toj noći meleki se spuštaju u velikom broju, tako da njihov broj premašuje broj kamenčića na Zemlji. Veličanstveni Kur’an objavljen je u ovoj noći. Postoji velika mogućnost da se ljudi spase od kazne zbog dobrih djela koja čine u ovoj noći, ali i zbog milosti, oprosta i oslobađanja od Vatre kojima u njoj Uzvišeni Allah obasipa Svoje robove.

To je blagoslovljena – mubarek noć jer obiluje mnogobrojnim dobrima, posebnostima i odlikama.

Ko ovu noć provede u namazu, vjerujući u njenu vrijednost i u Allahovo obećanje u njoj, i nadajući se nagradi koja je u njoj obećana, bit će mu oprošteni grijesi koje je prije nje počinio.

U ovoj noći određuju se i zapisuju sudbine stvorenjima za narednu godinu. Onaj ko Lejletul-kadr provede u ibadetu ima veliko mjesto kod Uzvišenog Allaha i dostojan je Allahove milosti i Njegovog oprosta.

Ovu noć treba provesti u različitim oblicima ibadeta kao što je: Čitanje Kur`ana, noćni namaz, traženje oprosta, pokajanje, dova itd.

I ne samo to, već moramo to činiti u jačoj i većoj formi. I da čovjek provede cijelu Lejletu-Kadr klanjajući, ne bi bilo previše.

Potom dova u ovoj blagoslovljenoj noći. Čovjek treba da moli Allaha puno u namazu ili van njega. Mada je dova u namazu bolja, naročito ona na sedždi, kada je čovjek najbliži svom Gospodaru.

Ili da moli čovjek za stvari koje se tiču njega ili njegovih bližih, ili cijelog ummeta. Ko je bolestan, da moli za izliječenje, ko je siromah da moli za bogastvo. Kao što bi bilo lijepo kada bismo činilu dovu u zadnjoj trećini noći zbog vrijednosti toga vremena.

Rekao je Poslanik, salallahu alejhi ve selem: “Silazi naš Gospodar na nebesa dunjaluka u zadnjoj trećini noći i govori: “Ko Mi dovi, pa da mu se odazovem, ko nešto traži od mene pa da mu dadnem, i ko traži oprost od Mene, pa da mu oprostim.” (Buhari)

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje