Početna aktuelnosti Održan Mevlud u Džebarima

Održan Mevlud u Džebarima

82
0
Podijeli

Svake godine prve subote avgusta mjeseca u džamiji u Džebarima održava se mevlud, pa je tako bilo prvog dana vikenda koji je iza nas.

Vjernici Bošnjaci iz raznih krajeva TK, pa i šire već potradiciji posjećuju džamiju u Džebarima.

I ove godine je upriličena dova u džematu Džebari uz prisustvo velikog broja vjernika iz svih dijelova našeg Muftijstva.

Vjernicima koji su i ove godine došli u velikom broju,  dobrodošlicu je uputio imama ovog džemata  Elmedin ef. Kadrić, nakon čega se prisutnima obratio i glavni imam Medžlisa IZ Živinice Sedin ef.Karić, koji je govorio o važnosti ovog okupljanja  ali se osvrnuo i na Novu hidžretsku godinu koja je nastupila sinoć sa akšam namazom.

Izaslanik Muftije tuzlanskog Ahemed ef. Hatunić govorio je o važnosti vjerovanja i čenjenja dobrih djela te ovažnosti i porukama Mevluda.

Za tradicionalni mevlud u džebarima se kaže:

Ko u džebarskoj džamiji klanja tri džume ili posjeti tri uzastopna mevluda ima fadilet kao da je obavio hadž.To je ono što će uvijek privlačiti vjernike da dođu u Džebar.

Džebarska džamija je najstarija na području TK, a sigurno je među najstarijim kod nas.Izgrađena je davne 1463.godine, u vrijeme Sultana Mehmeda II El-Fatiha. Džebari sasvim sigurno mogu biti   značajan kutak za učeničke posjete i održavanje časova istorije, ne samo našeg kraja već i šire.

Na samom kraju programa ašere je proučio hafiz Bajro ef. Delić a dovu hafiz Edin ef. Dedić.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje