Početna aktuelnosti Održan okrugli sto o prevenciji raka grlića maternice u Domu zdravlja Živinice

Održan okrugli sto o prevenciji raka grlića maternice u Domu zdravlja Živinice

214
0
Podijeli

Karcinom grlića maternice je najčešći ginekološki karcinom na svijetu. Javlja se kod žena starosti od 35 do 55 godina, a u posljednje vrijeme oboljevaju i mlađe žene.

Karcinom grlića maternice je karcinom koji se najuspješnije liječi ali ipak, prema procjenama, od 500 hiljada žena u svijetu koje obole, oko 230 hiljada umre od karcinoma grlića maternice svake godine.

Od ovih smrtnih slučajeva, 91% se događa u zemljama u razvoju i nisko razvijenim zemljama.

Statistički podaci u našoj zemlji govore da  od karcinoma raka grlića maternice oboli oko 400 žena, od kojih polovina umre.

Na području Živinica broj žena kod kojih je dijagnosticiran rak grlića maternice je povećan u posljednje vrijeme, kazao je dr.Dr. Muhamed Jukanović,  spec. ginekologije i akušerstva u Službi za zdravstvenu zaštitu žena  Doma zdravlja Živinice.

Kako bi ova bolest u budućnosti bila iskorjenjena Udruženje ginekologa i perinatloga TK –a u saradnji sa Domovima zdravlja, svake godine održava okrugle stole na kojima se govori o prevenciji suzbijanja ove bolesti.

Jedno takvo predavanje danas je održano u Domu zdravlja Živinice, kazao nam je prim.doc.dr.med.sc. Hiadjet Rahimić, predsjednik Udruženja ginekologa TK-a i direktor Doma zdravlja Živinice.

Danas se smatra da je HPV uzročnik karcinoma grlića maternice, prekanceroznih lezija grlića, vagine i vulve kao i kondiloma na perinumu, vulvi, vagini i grliću maternice.

HPV se prenosi seksualnim putem i pogotovo je raširen među mladim ljudima  u dobi do 25.godina.

Stoga je vakcinacija osoba jako važna prije stupanja u seksualne odnose, smatraju stručnjaci, jer će ista  biti zaštićena  od najčešćih i najopasnijih tipova virusa , te neće prenositi virus drugima.

Proces imunizacije psoljednjih godina provodi se i u našoj zemlji, dok je u Živinicama započeo prošle godine.

Rani simptomi raka grlića maternice su nespecifični i obično nisu uočljivi.

Ponekad se ne primijete sve dok rak ne dospije u kasnu fazu, dodaje dr.Jukanović.

Redovni pregledi kod izabranog ginekologa, sprovođenje programa organizovanog skrininga i programa vakcinacije protiv HPV infekcije, imaju najveći značaj u prevenciji ove bolesti.

Drage majke, sestre, prijateljice, kolegice odlazak kod frizera , pedikera, make up artista, neka bude u drugom planu, posjeta ginekologu neka nam bude na prvom mjestu.

Dijana Svrakić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje