Početna aktuelnosti Održana radionica u sklopu projekta “Zdravo jedi, zdravo rasti”

Održana radionica u sklopu projekta “Zdravo jedi, zdravo rasti”

384
0
Podijeli

Danas je u Javnoj ustanovi Dječije obdanište Živinice održana interaktivna radionica sa kuharima i djecom na kojoj se razgovaralo o važnosti zdrave ishrane i upotrebi cjelovitih žitarica u ishrani mališana. Radionica se odvija u sklopu 5. faze projekta pod nazivom „Zdravo jedi, zdravo rasti“.

Cilj ove radionice jeste unaprijeđenje zdravih stilova života i pokretanje inicijative „Vrtić-prijatelj zdrave ishrane“ kako bi se povećao i broj vrtića koji uče djecu pravilnoj ishrani i praktikuju njeno konzumiranje.

Redovnom konzumacijom cjelovitih žitarica, prema riječima doktorice Velić-Švraka, prevenira se niz hroničnih oboljenja kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti i neki oblici raka, a pomažu i u regulaciji zdrave tjelesne težine. Tuzlanski kanton i Zeničko-Dobojski kanton su izabrani u ovom dijelu projekta koji obuhvata 4 vrtića i dvije škole u ovim područjima.

Mališanima su danas pripremljeni sendviči sa cjelovitim žitaricama, mesom, povrćem i ribom. Također, kako ističe stručni savjetnik za kvalitet i sigurnost hrane Hamir Kujraković, odgovornost u informisanju djece i sticanju zdravih životnih navika snose i porodica i odgojno-obrazovna ustanova.

Direktorica obdaništa Sabina Andelić iskoristila je priliku da se zahvali Zavodu za javno zdravstvo FBiH za podršku u radu s djecom i organizovanje ove radionice, kao i vrijednim kuharima koji su danas mališanima pripremili ukusna jela.

Ramiz Rizvanović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje