Početna aktuelnosti Održana svečana akademija u povodu Dana nezavisnosti BiH

Održana svečana akademija u povodu Dana nezavisnosti BiH

558
0
Podijeli

Program obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine okončan je danas u Bosanskom kulturnom centru u Živinicama, svečanom akademijom. Svečana akademija bila je prilika da se još jednom ukaže na hrabru borbu naših živiničkih i bosanskohercegovačkih sinova i šehida koji su se borili za očuvanje imena, granica i svih drugih obilježja naše domovine Bosne i Hercegovine.

Građani Bosne i Hercegovine 29. februara i 1. marta 1992. godine na sprovedenom referendumu odlučili su se da žele svoju državu. Odmah nakon sprovedenog referenduma agresorske snage odlučile su da zanemare volju naroda koji živi u jednoj državi te da sudbinu Bosne i Hercegovine kroje prema njihovim željama. Kada su pokušali silom prekrajati granice naše domovine udarili su na hrabre sinove Bosne i Hercegovine koji su goloruki, samo zahvaljujući svojoj hrabrosti uspjeli odbraniti našu domovinu Bosnu i Hercegovini.

Od 1992. godine pa do danas svaki 1. mart je važan da se ukaže na nemilu historiju kroz koju je narod ove male zemlje prošao da bi imao svoju domovinu. Građani Živinica danas su u svom gradu obilježili Dan nezavinosti Bosne i Hercegovine.

Nakon intoniranja himne na svečanoj akademiji u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, prisutni su još jednom učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast svima onima koji su na bilo koji način čuvali svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, a posebna počast odata je bosanskohercegovačkim i živiničkim šehidima koji su položili svoje živote u odbrani granica naše domovine Bosne i Hercegovine.

Pored bitnih poruka koje su danas poslane sa svečane akademije u Živinicama, program su svojim nastupima upotpunili i najmlađi članovi naše lokalne zajednice iz Javne ustanove Dječije obdanište Živinice, vokalna solistica Marcela Tadić uz instrumentalnu pratnju, članovi Kulturno umjetničkog društva Živinice članovi vokalnih grupa Magnifico i Libero, a čas patriotizma kroz dramsku izvedbu održali su učenici Druge osnovne škole Živinice. Grad Živinice još jednom je pripremio bogat program sa kojim su ukazali na ljepotu i vrijednost Bosne i Hercegovine te važnost obilježavanja značajnih datuma i naših državnih praznika.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje