Početna aktuelnosti Svečanim defilom i polaganjem cvijeća na spomen obilježja u Živinicama obilježen Dan...

Svečanim defilom i polaganjem cvijeća na spomen obilježja u Živinicama obilježen Dan nezavisnosti BiH

325
0
Podijeli

U pripremama za obilježavanje 1. Marta Dana nezavisnosti, svoj doprinos su dale predškolske i školske ustanove, druge ustanove i preduzeća,  organizacije i udruženja, sportski klubovi kao i najvažnije službe našeg grada.

Defileom  koji je krenuo od Druge osnovne škole Živinice započela je svečanost posvećena Danu nezavisnosti.

Gradska Limena glazba,kao i uvijek u ovakvim ili sličnim prilikama, dala je svoj doprinos te se uz zvuke limene glazbe kolona zaputila prema centralnom spomen obilježju u Prku bosanskih branilaca.

Učesnici defilea zaustavili su se u Parku bosanskih branilaca, gdje je minutom šutnje, učenjem fatihe odata dužna počast palim borcima našeg kraja, položeno cvijeće kod centralnog spomen obilježja palim borcima odbrambenooslobodilačkog rata 1992/1995.godina i kod biste heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića.

 

Sjećanje na sve žrtve i hrabre borce za slobodu, koji su svoja imena zlatnim slovima ugravirali u historiju jedine nam domovine BiH, države svih naroda koji u njoj vijekovima žive, najmanje je što svi možemo učiniti u znak zahvalnosti prema onima koji su nas branili i odbranili od agresora.

Na ratnom putu od Kula Grada do Sanskog Mosta 318 boraca je izgubilo živote, 566 su trajni invalidi, 42 borca su dobitnici Zlatnog ljiljana, 7 boraca su nosioci Srebrnog štita, jedan je heroj oslobodilačkog rata, 2 policajca su nosioci Zlatne policijske značke, jedan srebrne, jedan policijske medalje za hrabrost, a 9797 boraca je demobilisano.

Rijetki su građani Živinica koji tokom rata nisu izgubili nekog dragog, bliskog, nekog čija žrtva je sa tugom označila život koji živimo. Građani Živinica su time kolektivni nosioci uspomena na žrtve koje je ova sredina podnijela u borbi za slobodu Bosne i Hercegovine

Svečanom defileu prethodilo je i polaganje cvijeća na Partizanskom spomen obilježju palim borcima narodnooslobodilačkog rata 1941/1945.godina.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje