Početna aktuelnosti Održano stručno predavanje za poljoprivrednike iz oblaasti ratarstva

Održano stručno predavanje za poljoprivrednike iz oblaasti ratarstva

288
0
Podijeli

 Dok polja miruju, ovo zimsko vrijeme pogodno je  za edukaciju poljoprivrednika , za proširenje znanja.

Prvo ovogodišnje stručno predavanje održano je iz oblasti  ratarske kulture kukuruz, gdje su predstavnici vodeće firme za proizvodnju sjemenskog materijala i zaštitnih sredstava “Syngenta” poljoprivrednicima dali korisne savjete kada je u pitanju sjetva.

 Općina Živinice iz  godine u godinu nastoji živiničkim poljoprivrednicima omogućiti da usvoje nova znanja od stručnih predavača i ista primjene na svojim imanjima.

Cilj je da putem ovakvih predavanja omogućimo poljoprivrednicima da podignu nivo proizvodnje u agraru, kazao je stručnik savjetnik za poljoprivredu općine Živinice.

 

Predstavnik vodeće firme za proizvodnju sjemenskog materijala i zaštitnih sredstava “Syngenta” Emir Sejdić , tokom današnjeg predavanja izrazio je  zadovoljstvo za pruženu priliku da prisutnim poljoprivrednicima prezentuju nove proizvode i da stručne savjete, te tako, zajedno dođu do što boljih prinosa.

Između ostalog Sejdić se osvrnuo na uticaj klimatskih faktora koji znaju uzrokovati  brojne bolesti kukuruza i dosta slabije prinose od očekivanih.

Poljoprivrednicima su dati ni savjeti kako izbjeći greške u agrotehnici i pripremi zemljišta, te date preporuke za sprečavanje, odnosno rješavanje nekih od ključnih problema u ovoj oblasti, poput načina pripreme, obradu i đubrenje zemljišta, rokove sjetve, kao i izbora optimalnog sjetvenog sortimenta, pogodnog za sijanje u različitim uslovima proizvodnje.

Već narednog utorka , sve zainteresirane poljoprivrednike očekuje još jedno predavanje i ratarske kulture , koje će najvjerovatnije biti održano u velikoj Sali OV Živinice.

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje