Početna aktuelnosti Pandemija uticala na nasilje u porodici

Pandemija uticala na nasilje u porodici

181
0
Podijeli

Direktorica JU Centra za socijalni rad Živinice Azra Hodžić , istakla je da je  pandemija  korona virusa donijela nove izazove i socijalnim radnicima.

Naime u prošloj godini, pored redovnih poslova koje obavljaju, suočili su se i sa nasiljem u porodici  a čiji su uzrok bile uvedene mjere usljed suzbijanja korona virusa.

Direktorica Hodžić pojašnjava najčešće uzroke koji su doveli do 150 konfliktnih situacija u porodici koje su zabilježili tokom svog rada u prošloj godini.

Više u izjavi u prilogu…

U rješavanju ovakvih slučaja uvezane su mnoge lokalne institucije ali i Centar za terapiju i rehabilitaciju Vive žene iz Tuzle.

Sigurna kuća koja djeluje u sklopu Vive Žene našla se također  pred velikim izazovom kada je počela pandemija izazvana virusom Covid19.

Za pomoć žrtvama nasilja, potrebni su dodatni napori za pomoć i poboljšanje njihovog položaja.

S tim u vezi , U.G. Vive Žene Tuzla u partnerstvu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova TK provode projekat „Prevencija i sprječavanje nasilja na području Tuzlanskog kantona.“ Osnovni zadatak projekta je obezbijediti zaštitu žrtvama nasilja u porodici kroz dosljedno podnošenje Zahtjeva za izricanje zaštitnih mjera. Jedna od aktivnosti pomenutog projekta je i velika medijska kampanja: „Čuješ, vidiš, znaš – REAGUJ!“

Ono što je novo, odnosno drugačije, u ovom projektu u odnosu na sve dosadašnje realizirane projekte U.G. Vive Žene a koji se tiču borbe protiv nasilja u porodici, jeste naša ciljna grupa ili „publika“ na koju želimo uticati, ali na jedan afirmativan i podržavajući način su svi policijski službenici sa područja TK. U ovom slučaju se ne obraćamo direktno žrtvama nasilja u porodici, ali našim djelovanjem kroz aktivnosti ovog projekta one nisu zanemarene, jer sve što radimo je u svrhu njihove bolje zaštite – istakla je Aida Mustačević-Cipurković, koordinatorica projekta te dodala da podaci koji su dobiveni od strane MUP-a TK prilikom pripreme projekta za 2018. godinu i prvih šest mjeseci 2019. godine govore da je bilo 465 prijava nasilja u porodici, a samo 92 zahtjeva za izricanje zaštitne mjere upućena općinskim sudovima na području TK. Ovaj pokazatelj govori o tome da policijski službenici ne provode Zakon u svim slučajevima prijave nasilja u porodici, a samo dosljedno provođenje Zakona obezbjeđuje veću zaštitu žena i djece žrtava porodičnog nasilja.

U okviru Kampanje održat će se brojne aktivnosti kao što su medijske promocije projekta, izrada materijala za građane i za policijske službenike, izrada murala koji će trajno ostati u Tuzli, postavke bilborda i slično.

Na ovaj način, želi se istaknuti uloga nadležnih institucija kao i društvene zajednice u prevenciji i rješavanju ovog problema.

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje