Početna aktuelnosti Pčelinja sezona krenula loše

Pčelinja sezona krenula loše

386
0
Podijeli

Ljeto je dobro krenulo kalendarski, ali je  još daleko od onoga što je sve trebalo donijeti pčelama i pčelarima, umjesto kiša koje su često padale gotovo tokom ove godine, umaju ali i junu .

Kiše itekako sprječavaju ne samo pčele u radu, nego i pčelare u svojim uobičajenim aktivnostima. Neki kažu kako pčelari nemaju posla zato što pčele ne beru nektar pa u košnicama nema meda.

To nam je potvrdio i sekretar Udruženja pčelara Vrijesak Živinice Esed Brčaninović, koji je kazao da je zakazala bagremova paša.

Očekivanja nisu optimistična ni za naredni period , dodaje Esed Brčaninović.

U ovom mjesecu preklapaju se tri pčelinje paše, lipa, livada i kesten.

Pčelari trebaju da se odluče  na koju pašu da seli pčele, nakon bagremovog vrcanja ,  jer kupci su izbirljivi  i traže različite vrste meda.

Ali u tim trenucima treba biti oprezan, jer selidba pčela sa sobom nosi i rizike.

Nisu rijetki sukobi lokalnih pčelara sa selećim jer u BiH ne postoji zakon o pčelarstvu,  koji definišu uvjete držanja i selenja pčela.

Dešava se da  na mjestu pretrpanom košnicama se pojavi grabež a često dolazi i do širenja pčelinjih bolesti. Stoga je važno voditi brigu o zdravstvenom stanju pčela, što čini Udruženje Vrijesak.

U narednom periodu Udruženje pčelara Vrijesak radiće i na renoviranju prostorija.

Napominjemo , da  Živiničko udruženje pčelara okupljnja nešto manje od 200 članova   i to sa područja grada Živinice i općine Banovići.

Za nadati se da će paše koje su preostale popraviti pčelinju lošu započetu sezonu.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje