Početna aktuelnosti Počela masovna vakcinacija u Živinicama

Počela masovna vakcinacija u Živinicama

311
0
Podijeli

Epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini ocijenjena je kao stabilna. Nadležne institucije intenzivno se pripremaju za moguće pogoršanje stanja. Za trenutnu stabilnu epidemiološku situaciju zaslužna je vakcinacija starijih od 60 godina koji su najrizičnija skupina. U proteklom periodu u Bosnu i Hercegovinu dobavljen je veći broj vakcina. Federacija BiH do sada je dobila oko 650.000 doza vakcina. Trenutno je na raspolaganju oko 161.000 doza koja će biti iskorištena. U Tuzlanski kanton stiglo je oko 27.000 doza. Upravo danas u Domu zdravlja Živinice počela je masovna imunizacija u našem gradu. Koja će biti nastavljena sutra i u petak.

Živinički Dom zdravlja trenutno ima na raspolaganju 3.500 doza vakcina.

Vakcinacija zahtjeva i neke uslove koje je potrebno ispuniti kako bi vam doktori dozvolili vakcinaciju te kako bi izbjegli neželjene posljedice.

Iako su evidentna oprečna mišljenja kada je u pitanju vakcinacija odziv je i danas u Domu zdravlja bio zadovoljavajući te se nastavio trend kojim su Živinice u vrhu po broju vakcinisanih osoba u Bosni i Hercegovini.

Ministrastvo zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine na jučerašnjem sastanku naložilo je jači nadzor nad provođenjem trenutnih epidemioloških mjera u Federaciji. Za jači nadzor zaduženi su kantonalni zavodi za javno zdravstvo, policija i inspekcija. Trenutne epidemiološke mjere neće se odraziti na rad Doma zdravlja u Živinicama ali doktori još jednom pozivaju na oprez te mole građane da se pridržavaju osnovnih mjera.
Iz Doma zdravlja Živinice još jednom su pozvali sve zainteresovane da dođu na vakcinaciju u srijedu i petak. Vakcinisati se mogu sve osobe starije od 18 godina, obzirom na činjenicu da su prioritetne skupine ukinute.

U Federaciji Bosne i Hercegovine do sada je vakcinisano oko 10% stanovništva. Prema najavama sredinom i krajem augusta očekuje se pogoršanje epidemiološke situacije, kako bi spriječili veliki broj pozitivnih na koronavirus dođite na vakcinaciju u srijedu i petak.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje