Početna aktuelnosti Počela rekonstrukcija Centralnog spomen obilježja

Počela rekonstrukcija Centralnog spomen obilježja

125
0
Podijeli

Rekonstrukcija Centralnog spomen obilježja koji se nalazi u Parku bosanskih branilaca tema je dugi niz godina u našem gradu. Predstavnici grada Živinice i Gradskog vijeća imali su jasnu ideju, a to je da novi spomen svim časnim borcima našeg grada bude bolji od postojećeg. Kako bi jedan projekat bio uspješan potrebno je da se razradi do najsitnijih detalja, a upravo su to predstavnici naše lokalne zajednice uz pomoć članova Koordinacije boračkih organizacija i uradili. Svoj udio u ovom projektu uzeli su i građani koji su također imali mogućnost predložiti izgled novog Centralnog obilježja.

Ljiljan je  simbol pod kojim su se borili naši zlatni borci. Zlatni ljiljan je vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata na našim prostorima. Dodjeljivao se vojnicima i oficirima za najsmjelije, najhrabrije ali i časne borbe. Upravo jedan ljiljan bit će poklonjen od grada Živinice i Gradskog vijeća živiničkim borcima koji su položili svoje živote u periodu od 1992. do 1995. godine, našem gradu kao i svima onima koju su dali svoj doprinos u odbrani našeg grada i jedine nam domovine. Vrijednost projekta je 100.000 KM, a rok za izvođenje radova je 90 dana.

U odbrambeno oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine svoj život položilo je nešto više od 300 boraca sa područja grada Živinice.

Koordinacija boračkih organizacija grada Živinice na svojim leđima iznijela je veliki dio ovog projekta. Idejna rješenja, prijedlozi kao i sam odabir konačnog projekta djelo je članova navedenog udruženja.

Živiničani su poznati po hrabrosti. Živinički borci se nisu plašili jer su bili sigurni da će pobijediti. Hrabrih živiničkih boraca koji su položili svoje živote za odbranu grada Živinice i danas su se prisjetili okupljeni pored Centralnog spomen obilježja koji su prisustvovali početku radova.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje