Početna Uncategorized 35. godišnjica od izgradnje džamije u MZ Rudar

35. godišnjica od izgradnje džamije u MZ Rudar

92
0
Podijeli

Vjerski život muslimana na našem području prisutan je dugo o čemu svjedoče i tri džamije. Za džamiju u Džebarima nema tačnih historijskih podataka o izgradnji. Usmena tradicija spominje da je izgrađena u XV stoljeću čime se svrstava među najstarije džamije u Bosni i Hercegovini. Džamija u Starom Đurđeviku, naselje Musići izgrađena je 1630. godine. Stara drvena džamija u Priluku izgrađana je između 1735. i 1736. godine.

Za navedene vjerske objekte karakteristično je da su izgrađani u teškim vremenima zbog raznih okolnosti. Iako je novije gradnje, simbolično u teškom vremenu izgrađena je i džamija u mjesnoj zajednici Rudar. Bila je to prva džamija sa munarom u našem gradu. Uprkos činjenici da je regulacionim planom bilo predviđeno da Živinice ne mogu imati vjerski objekat, ipak u septembru 1987. godine izgrađena je džamija u Rudaru. Tadašnje komunističke vlasti htjele su da Živinice imaju obrise ateističkog grada.

Džamija u mjesnoj zajednici Rudar oborila je dotadašnje rekorde po brzini gradnje i aktiviranju donatora. Temeljac za izgradnju je postavljen u oktobru 1984. godine, a radno useljenje u martu 1987. Svečano je otvorena 26. septembra 1987. Zabilježena je ogromna posjeta.

Zbog ambicija vjernika koji posjećuju ovaj džemat, koji ne vole u miru puno sjediti i koji su spremni na rad, iz godine u godinu realizuju se projekti uređenja ove džamije. Nakon ograde i munare koje su uređene proteklih godina kao i samog prilaza džamiji, na red ove godine došlo je i uljepšavanje enterijera džamije.

Nakon Kurban Bajrama započeli su radovi, a cilj je bio iste okončati prije godišnjice izgradnje džamije, dakle na današnji dan prije 35 godina. Vjernici su svoju dužnost – namaz obavljali ispred džamije u periodu od tri sedmice čak ni ne sluteći kakvo će ih iznenađenje dočakati kada se radovi okončaju i kada prvi put kroče u džamiju.

Sve vjernike novi izgled džamije ostavio je bez teksta. Spoj tradicije i nove gradnje zaista je učinio da ova džamija trenutno bude jedna od najuređenijih u našem gradu. Sigurni smo da džematlije Rudara već na umu imaju i nove projekta koje će uspješno realizovati u godinama koje dolaze.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje