Početna aktuelnosti Počela škola pčelarstva u organizaciji Udruženja “Vrijesak”

Počela škola pčelarstva u organizaciji Udruženja “Vrijesak”

345
0
Podijeli

Nakon što se prevladaju prvi strahovi od uboda i početničke greške, pčelarstvo – poput svih drugih poslova na svijetu – može postati zanimljiva, izazovna i na više načina opuštajuća aktivnost u prirodi. Da bi nekome uopće palo na pamet baviti se ovim pozivom, neophodna je motivacija, jer je put od prve košnice do bačvi punih kvalitetnog meda spremnog za plasman po jako dug, ponekad i više godina i prožet i dobrim i lošim sezonama i iskustvima.

Kako bi svoje iskustvo prenijeli na pčelare početnike Udruženje pčelara Vrijesak Živinice po prvi puta otkako postoje od 1993.godine organizovalo je školu pčelarstva. Teoretski dio predavanja već je počeo u prostoru udruženja, dok je praktična nastava planirana na proljeće. Školu pčelarstva sad za sad pohađa oko 40 pčelara početnika.

Danas udruženje broji 160 članova, nakon škole pčelarstva sigurno je da će taj broj  porasti.

Da bi se bavili pčelarstvom prije svega je potrebna ljubav, pored toga potrebno je znanje koje možete steći iščitavanjem literature, posjetom sajmovima i predavanjima iz ove oblasti, najviše znanja usvojit ćete ukoliko dobijete savjete od ljudi koji su iskusni u pčelarstvu. Članovi Vrijeska spremni su da svoje znanje u svakom trenutku podijele sa mladim pčelarima, kako bi naša Općina imala čvrstu zajednicu pčelara, čiji je zajednički i krajnji cilj kvalitetan proizvod na tržištu.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje