Početna Uncategorized Počeo prvi Regionalni simpozij o prevenciji, dijagnostici i tretmanu premalignih promjena...

Počeo prvi Regionalni simpozij o prevenciji, dijagnostici i tretmanu premalignih promjena na grliću maternice

352
0
Podijeli

Udruženje ginekologa i perinatologa TK organizovalo je Prvi regionalni simpozij na temu:

“Prevencija, dijagnostika i tretman premalignih promjena na grliću maternice” .

Na istom su učešće uzeli  eminentni stručnjacia iz regiona i šire koji se bave ovom problematikom u zaštiti reproduktivnog zdravlja žene, kako bi ukazali na prevenciju, dijagnostiku i terapiju premalignih promjena na grliću maternice.

Simpozij je započeo jučer u Tuzli i trajaće do 07.maja.

Rak vrata maternice drugi je najčešći oblik raka kod žena i treći vodeći uzrok smrti od karcinoma (odmah iza dojke i pluća) kod žena u svijetu. Svake se godine dijagnosticira gotovo 500.000 novih slučajeva invazivnog raka vrata maternice, a više od 250.000 žena svake godine umire od ove bolesti.

Prema podacima iz Registra raka u FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBIH, Zavoda za javno zdravstvo TK broj oboljelih od raka vrata maternice ima blagi trend rasta. Prevencija raka grlića maternice se smatra jednim od najpreventabilnijih sa kojom  ginekolozi i perinatolozi unapređuju reproduktivno zdravlje žena i spašavaju brojne živote.

Udruženje ginekologa i perinatologa Tuzlanskog kantona (UGPTK) ima za potrebu da izradi smjernice u prevenciji, dijagnostici i liječenju premalignih promjena na grliću maternice, koje bi imale za cilj da u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo TK, Ministarstvom zdravstva TK i Zavodom zdravstvenog osiguranja TK unaprijede prevenciju, dijagnostiku i liječenje ove bolesti i time smanje broj oboljelih i umrlih od ove bolesti.

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje