Početna aktuelnosti Poljoprivrednici zabrinuti zbog snijega i niskih temperatura u aprilu?

Poljoprivrednici zabrinuti zbog snijega i niskih temperatura u aprilu?

102
0
Podijeli

Hladna fronta koja je jučer donijela snijeg u BiH pa i u Živinice,  zasad nije uzrokovala veće štete u voćnjacima i vrtovima.

Međutim, poljoprivrednici se boje da bi u slučaju najavljenog hladnog vala odnosno jačih mrazeva već od minus četiri do minus pet, mogli imati katastrofalne posljedice po nasade jabuka, drugog voća, ali i ostalih kultura.

Nije još kasno , da se spasi,  što se spasiti da.

Naime, stručnjak iz oblasti poljoprivrede Salih Durić sa kojim smo danas razgovarali, donosi konkretne savjete poljoprivrednicima , kako da umanje negativne posljedice .

Više u izjavi u Info bloku…

Kada su upitanju ozime kluture, biljka će imati zastoj u svom rastu, ali je neophodno da se izvrši prihrana . Poljoprivrednici koji su zasijali  kukuruz ne trebaju da brinu, ističe Durić.

Prema prognozama meteorologa prvog dana vikenda očekuju se temperature ispod nule.

Prema riječima našeg sagovornika , ipak ukoliko se voće na odgovarajući način zaštiti, to neće predstavljati neki veći problem, međutim  opasnost od mraza uvijek je prisutna i na to se ne može mnogo uticati.

Niske temperature i mraz mogli bi pričiniti štete i na usjevima kako na otvorenom polju, tako i u plastenicima i staklenicima. Preporuka je da se tek posađene biljke prekriju agril folijom ili drugim tekstilom koji se koristi u poljoprivredi.

Uz poduzimanje preventivnih  mjera te nade da će  minusi zaobići ovo područje , nadajmo se dobrim prinosima svih kultura u  Živinicama.

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje