Početna aktuelnosti Potpisani ugovori za izgradnju 7. stambenih jedinica u naselje Brnjica

Potpisani ugovori za izgradnju 7. stambenih jedinica u naselje Brnjica

1963
0
Podijeli

 

U općini Živinice danas je potpisan tripartitni ugovor za obnovu i rekonstrukciju stambenog objekta , od strane Federalnog ministarstva raseljenih  osoba i izbjeglica  , korisnika koji su ispunili  kriterije Javnog poziva i načelnika općine Živinice.

Radi se o 7.stambenih objekata koji će biti izgrađeni po principu ključ u ruke za povratnike u naseljeno mjesto Brnjica.

Nakon niza održanih sastanaka koji su započeti u augustu prošle godine a  koji se tiču održivog povratka u Općinu Živinice, danas se zvanično došlo i do cilja ,  i to potpisivanjem ugovora o izgradnji 7. stambenih jedinica za povratnike u naseljeno mjesto Brnjica.

Napominjemo, u Brnjici je  već  ranije završena realizacija asfaltiranja određenog dijela puta, te je urađena projektna dokumentacija za uređnje infrastrukture u ovom naselju, a koja se odnosi na struju i vodu, te su samim tim stvoreni svi neophodni preduslovi za povratak raseljenih građana srpske nacionalnosti u naselje Brnjica .

Potpisivanjem današnjeg ugovora o realizaciji izgradnje kuća po principu ključ u ruke,  po prvi put u Općini Živinice, nakon toliko godina, zvanično će  početi povratak građana srpske nacionalnosti.

Povratak prijeratnog srpskog stanovništva u Općinu Živinice godinama je bio na čekanju sve dok nije iniciran sastanak mještana sela Brnjice i ostalih povratničkih mjesta u ovoj općini sa načelnikom Samirom Kamenjakovićem.

˝Žao mi je što se održiv povratak, kada je u pitanju područje Općine Živnice, područje Brnjice, dešava nakon 25 godina, ali ako imamo dobru volju, nikad nije kasno da pomognemo našim ljudima.“ rekao je između ostalog  tokom današnjeg sastanka načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

Načelnik je još  istakao da poštivanje Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma podrazumijeva trilaterarni put.

Mumin Korajac , Nikolić Mara , Vasić Marica, Todorović Simona, Todorović Rado, Milošević Nedžo , Milošević Janko u što skorije vrijeme trebali bi se vratiti na svoja prijeratna ognjišta.

Prema riječima predstavnika povratnike srpske nacionalnosti mnogo im znači povratak u mjesto gdje su rođeni i gdje su živjeli, i što je nakon toliko godina konačno došao red na povratak i obnovu njihovih kuća.

Kako saznajemo od predstavnika Federalnog resornog ministarstva , izvođač radova koji je prošao na tenderu za izgradnju 7.stambenih objekata trebao bi početi radove  za desetak dana .

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje