Početna aktuelnosti Potpisani Ugovori za stručno osposobljavanje 91 mlade osobe iz Živinica

Potpisani Ugovori za stručno osposobljavanje 91 mlade osobe iz Živinica

280
0
Podijeli

U Živinicama su potpisani ugovori sa predstavnicima deset pravnih subjekata u kojima će 91 mlada osoba sa srednjom ili visokom stručnom spremom, po javnom pozivu Grada, obaviti volonterski staž.

/foto: Alija Ferhatbegović/

Radi se o mladim ljudima iz Živinica koji su završili srednju školu ili fakultet i koji će nakon obavljenog volonterskog staža u trajanju od šest mjeseci odnosno od jedne godine biti konkurentni na tržištu rada. Grad Živinice već duži niz godina na ovaj način daje podršku mladima a za realizaciju ovog projekta obezbijeđeno je  50.000 KM u Gradskom budžetu.

“Mi u Gradskoj upravi Živinica radimo na uspostavljanju što kvalitetnijih uslova za život naših građana. Posebno naše aktivnosti usmjeravamo prema mladim ljudima. Naročito se trudimo da im omogućimo da budu konkurentni na tržištu rada . Projekat stručnog osposobljavanja doprinos je tome,” rekao je između ostalog Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica.

Na ovaj način omogućeno je da 15 osoba sa visokom stručnom spremom i 76 sa srednjom stručnom spremom steknu uslove za polaganje državnog odnosno stručnog ispita i tako ispune jedan od osnovnih uslova za traženje posla. Najveći broj volontera srednje stručne spreme, njih 74 je medicinske struke  a pripravnički staž obavit će u JZU Dom zdravlja Živinice.

Nakon što su potpisali ugovor o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa sa Gradonačelnikom Živinica, direktori pravnih subjekata u kojima će nezaposlene osobe sa Konačne rang liste raditi stručno osposobljavanje potpisat će pojedinačne ugovore sa nezaposlenim osobama sa Konačne rang liste, kojima će se bliže propisati međusobna prava i obaveze tokom trajanja stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa.

 

Samka A.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje