Početna aktuelnosti PRECC Živinice: Održano predavanje za Halal certifikat

PRECC Živinice: Održano predavanje za Halal certifikat

244
0
Podijeli

Udruženje porodični ruralni edukativni centra Živinice organizovalo je predavanje na temu ˝ Halal ishrana i korištenje halal certifikata˝.

Istom su mogli prisustvovati ne samo članovi PRECC već i svi drugi zainteresirani .

Porodični ruralni edukativni centar Živinice postoji već duži niz godina, čiji je cilj promocija agroturizma. Da  su na dobrom putu da svoj zadatak uspješno obavljao , potvrđuju  članovi ovog Udruženja kojih ima oko 60 a veliki dio njih proizvodi i plasira na tržište domaće proizvode.

A ono što je važno da sve proizvode koje plasiraju na tržište su sa halal certifikatom.

Kako bi dodatno educirali svoje članstvo ali i ostale građane danas su upriličili još jedno predavanje na temu halal certifikata i korištenje istog, ačiji su predavači bili predstavnici Agencije za certificiranje hzalal kvalitete u BiH.

Agencija za certificiranje halal kvalitete u Bosni i Hercegovini je prva agencija u Evropi koja je registrirala halal standard i danas je u kategoriji zemalja sa najuređenijim halal tržištem.

Govoreći o značaju halal certificiranja  direktor Agencije za certificiranje halal kvalitet Damir Alihodžić,  je istakao da su ovakva predavanja veoma značajna naročito za poljoprivredne proizvođače ali i prerađivače, kako bi oni unaprijedili kvalitet proizvoda ali ispunili zahtjeve Halala.

Alihodžić je ovom prilikom dodao da je najvažnije da je proizvod zdravstveno i higijenski  ispravan, te da proizvod ne sadrži ništa ono što je prema halal standardu zabranjeno, prije svega misli se na svinjsko meso, svinske masti , alkohol.

Dodao je  i  činjenicu da danas u Bosni i Hercegovini halal certifikat posjeduju 74 kompanije iz sektora prehrambene industrije. One upošljavaju preko 8.000 radnika i svakodnevno na tržište plasiraju 6.723 različita halal proizvoda, od čega je 4.659 proizvoda iz proizvodnih pogona u BiH.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje