Početna aktuelnosti Prezentovan Pravilnik o obilježavanju značajnih datuma u školama TK

Prezentovan Pravilnik o obilježavanju značajnih datuma u školama TK

139
0
Podijeli

Vlada Tuzlanskog kantona jučer je u Tuzli prezentovala Pravilnik o obilježavanju značajnih datuma u školama Tuzlanskog kantona. U prostorijama Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona održana je press konferencija koja je organizirana na dan godišnjice datiranja Povelje Kulina-bana, prvog pisanog dokumenta bosanskog vladara. Konferencija ima za cilj da ukaže na važnost uređenog obilježavanja datuma u svim obrazovnim institucijama.

Tuzlanski kanton je na ovaj način postao prvi u Federaciji Bosne i Hercegovine koji donosi Pravilnik o obilježavanju značajnih datuma u osnovnim i srednjim školama. Riječ je o jednoj složenoj tematici i veoma je važno na pravilan i dostojan način obilježiti datume od simboličkog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

“Od ovog oktobra učenici će na kreativan način da se sjećaju krunisanja našeg kralja, dase sjećaju srednjovijekovne Bosne, da sa svojim nastavnicima naprave krune, da te krune stave na svoju glavu jer su ti učenici danas naši kraljevi. Da budu ponosni na svoje srednjovijekovne kraljeve, da budu ponosni na svoju historiju”, kazao je ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović, ističući da će se obilježavati od ovog oktobra u svim osnovnim i srednjim školama, te da će tim povodom biti i jedna centralna manifestacija.

Prema riječima predsjednika Komisije za izradu Pravilnika, Izeta Šabotića, do sada je bilo neujednačeno obilježavanje ovakvih datuma, ovisno od školske ustanove, a historičari vode borbu više od 20 godina da se vrati dignitet historiji kao nauci i kao struci i da se uvrsti u nastavu kako ona zaslužuje.

Na održanoj press konferenciji Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović najavio je da će Komisija donijeti odluku koju će uputiti svim institucijama obrazovanja, od predškolskih ustanova do univerziteta, da se u pismenoj korespondenciji isključivo mora koristiti puni naziv Bosne i Hercegovine, a ne skraćenica.

Vlada TK

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje