Početna aktuelnosti Pripreme za izgradnju Eko sep deponije u Živinicama počinju narednog mjeseca

Pripreme za izgradnju Eko sep deponije u Živinicama počinju narednog mjeseca

439
0
Podijeli

U općini Živinice već narednog mjeseca trebali  bi početi radovi na  ograđivanju  deponije Živinice, Banovići i Kladanj i protivpožarnog puta  a izgradnja iste očekuje se za godinu dana.

Naime, prije nekoliko dana Vlada FBiH  podržala je inicijativu Živinice, Kladanj i Banovići, da kreditnim zaduženjem kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) budu osigurana sredstva za izgradnju deponije Eko sep Živinice, Banovići, Kladanj.

Radi se i višemilionskom projektu , koji bi u konačnici omogućio da firma Eko – Sep komercijalno može vraćati kredit, biti stabilna a da građanima  odvoz smeća ne bude skuplji nego što je sad.

Priča o izgradnji međuopćinske deponije Živinice, Banovići i Kladanj traje godinama.

Podsjećamo, 2016. godine Svjetska banka je otkazala kredit Eko Sep-u, dakle, deponiji čiji su suvlasnici tri općine, Živinice, Kladanj i Banovići.

Poslije toga Svjetska banka je odobrila kredit, onda ga je 2016. godine u potpunosti skinula sa projekta davanja kredita.

Bilo je problema jer se jedan dio sredstava od tog kredita već potrošio u 2015. i 2016. godini.

S toga se u rješavanja navedenog ponovno moralo krenuti iz početka pojašnjava načelnik općine Živinice .

Prošlo je jako puno faza i filtera, tokom 2017.i 2018 godine, razgovaralo se više puta  sa direktorom Evropske banke,  dodatnih duplih analiza, papirologije . Na kraju , nakon velikog i mukotrpnog rada Evropska banka se odlučila da odobri kredit za izgradnju deponije i tako riješi problem odlaganja otpada, dodaje načelnik Kamenjaković.

Pored kredita od 6 miliona, ovaj projekat biće potpomognut u iznosu od 2 miliona KM od strane Švedske Vlade i Ambasade.

Obzirom da je prvobitno projektom  planirano da deponija koja će biti građena u Živinicama  bude isključivo sanitarna, ipak  će se u narednom periodu  raditi na izmjeni istog koji je urađen prije 6 godina , kako bi se samnjila vrijednost, sa ciljem  uštede novca , a ujedno bi i Eko sep  učinilo održivim, pojasnio je za našu medijsku kuću , načelnik općine Živinice Samir Kamenjaković.

Obzirom da je općina Živinice većinski vlasnik navedene deponije, važno je istaći da smo jedini u Federaciji  Bosne i Hercegovine koji imamo građevinsku dozvolu za izgradnju iste i po čemu ćemo sasvim sigurno vremeno prerasti i u regionalnu deponiju , podcrtao je načelnik.

Sa izgradnjom nove deponije, građani bi trebali imati  mozda čak i manju cijenu odvoza otpada.

Saznajemo , da je firma Eko sep na osnovu projekta koji je  uradila , dobila već 330 hiljada KM za izgradnju ograde, kapije i protivpožarnog puta.Tender je raspisan , odabran izvođač radova, te navedeni radovi  počinju narednog mjeseca , sazanjemo od direktora Eko sep Selmira Šljivića.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje