Početna aktuelnosti Problem vodosnabdjevanja tri mjesne zajednice

Problem vodosnabdjevanja tri mjesne zajednice

91
0
Podijeli

Rijetki su dani kada dobiju vodu na nekoliko sati.
Iz dana u dan situacija se pogoršava, jer izvorište Sinac rijeke skoro je u potpunosti presušilo. Situacija je kažu drmatična.
Sa vodovoda Sinac rijeka snabdijevaju se tri mjesne zajednice Kovači, Stari Đurđevik i Đurđevik.
Iz UO kažu da su brojni razlozi zašto je izvorište presušilo, pored vremenskih prilika uzrok je i ljudski faktor.
Preko 8.000 hiljadadomaćinstava uključeno je na vodovod Sinac Rijeka, tri mjesne zajednice upravljaju istim i kako kažu oni nisu u mogućnosti da bilo šta rade svojim sredstvima, jer je naplativost svega 10%, a voda se plaća 30 KM paušalno za cijelu godinu.
Predstavnici UO kažu da će nastojati u saradnji s gradom da vodovod preuzme neko ko će riješiti višegodišnji problem.
Vodovod Sinac rijeka rađen je prije 40 godina i od tada do danas nisu vršena nikakva nova ulaganja, nego samo sitne popravke kaže nam član UO.
Elvir Čamdžić ističe da je jedan od problema i priključak novih korisnika koji prelaze okvire spomenute tri mjesne zajednice.
Od jučer je upućena obavijest građanima da uslijed nedostatka vode na izvorištima i nemogućnosti napajanja pitkom vodom prestaje redukcija. Usljed novonastale situacije i presušivanja izvorišta nemoguće je vršiti redukciju i dostavljati vodu u naselja sve tri MZ Đurđevik, stari Đurđevik i kovači.
Voda će biti puštena, a ugrožena područja će se snabdijevati dovozom cisterni vode koje obezbjeđuje RMU Đurđevik i Gradski štab civilne zaštite, kažu iz UO vodovoda Sinac rijeka.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje