Početna aktuelnosti Procjena je da u BiH ima oko 10 000 divljih deponija smeća

Procjena je da u BiH ima oko 10 000 divljih deponija smeća

334
0
Podijeli

Zabrinjavajuće je da skoro sve općinske deponije u BiH, osim nekih regionalnih, a u cijeloj BiH ih je trenutno pet, ne zadovoljavaju uslove adekvatnog odlaganja.

Tih (i)legalnih deponija u BiH je gotovo onoliko koliko i općina u BiH i kada dodamo na to impozantan broj od više hiljada malih divljih deponija pa još dodamo da se na tim lokacijama odlaže i opasni otpad (baterije, infektivni i animalni otpad, elektronski i elektronički otpad itd), te i građevinski otpad, i da se one obično nalaze pored rijeka, onda je utjecaj na okoliš i ljude aksiom koji ne treba dokazivati.

Osim što vizuelno daju loš dojam, divlje deponije nisu ni higijenske zbog raznošenja komponenti otpada prilikom različitih vremenskih nepogoda. One su također legla životinja koje se na deponijama razbole, odakle dalje šire zarazu. Problem je i zagađivanje okolnog zemljišta, a svi ovi faktori predstavljaju opasnost po ljudsko zdravlje, zdravlje životinja, okoliš i prirodu.

Procjenjuje se da se u BiH nalazi oko 10.000 divljih deponija, no analize pokazuju kako ti podaci ne mogu biti precizni jer se broj takvih deponija konstantno povećava.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje